torstai 25. syyskuuta 2014

Univormut

Kolmeen pisalaiseen kouluvuoteen mahtuu jo kaksi erilaista koulupukua. Tai oikeastaan kahdeksan, sillä normi- ja liikuntapuvut ovat erikseen ja näistä on versiot sekä kesä- että talvikauteen. Vaihdos tapahtuu suunnilleen marraskuun alussa ja maaliskuun lopussa.

Ekana vuonna poikien asuun kuuluivat harmaat shortsit tai pitkät housut (prässeillä), valkoinen tai sininen pikeepaita ja sininen college. Tyttöjen kesäasu oli ruudullinen mekko, talvella vaihdettiin harmaaseen ja alle puettiin valkoinen kaulus- tai poolopaita. Liikunnassa oli siniset shortsit ja pikeepaita, talvella collegepuku. Lisäksi varustukseen kuului tummansininen fleece. Sukkien tuli olla harmaat tai siniset, sukkahousujen valkoiset tai siniset. Kenkien mustat tai siniset, ei lenkkareita eikä saappaita. Vanhat kesäpuvut löytyvät ekan koulupäivän kuvista vuodelta 2012, talvipuvut marraskuun 2012 postauksesta ja kesäiset versiot liikuntapuvusta syyskuulta 2013.

Viime vuonna oli lupa käyttää vielä vanhoja univormuja, mutta pikeepaidat piti vaihtaa koulun logolla varustettuihin. Vuoden mittaan tilailtiin myös joitakin täydennyksiä vanhojen pieniksi jääneiden tilalle, joten vuosi vedettiin aika lailla hybridimallilla. Luultiin jo, että uusia ei tarvi hankkiakaan, mutta sitten meidän täällä olo venyi vielä vuodella, joten tänä vuonna jouduttiin sitten shoppailemaan taas oikein urakalla... ei oo meinaa mitään ihan markkinahintaisia noi vermeet, täällä (eli Firenzessä) on yksi koulupukutoimittaja joka velottaa esim. aika heikkolaatuisesta t-paitamallisesta pikeestä 18 € kun niitä saa kaupasta samalla hinnalla suunnilleen kolme, tai vähintäänkin yhden laadukkaan. Valitettavasti asiakaspalvelu on myös mallia sosialismi. Mutta minkäs teet.

Tänä vuonna liikunnassa käytettävä kesäkokonaisuus käsittää logolliset siniset shortsit, valkoisen logollisen t-paidan, siniset sukat ja lenkkarit. Viileällä voi vetää päälle vetoketjulla varustetun ohuen collegen. Talvella mennään muuten samoilla, mutta shortsit vaihdetaan logollisiin verkkareihin.

Esittelyssä kesäiset liikuntapuvut eli PE uniforms. Ja pari luokkakaveria.

Muina kuin urheilupäivinä yli 11-vuotiaat tytöt käyttävät sinistä vekkihametta ja valkoista pikeepaitaa ympäri vuoden. Talvella alle puetaan paksut siniset sukkahousut ja yläosassa lämmittää sininen logollinen neuletakki. Kengät piti valita kolmesta laadukkaasta, mutta hintavasta Geoxin mallista, joista yhdestä löytyi Pinskun kokoja. Kokonaisuus on kieltämättä siisti:

Tyttöjen kesävarustus ja neuletakki

Pojilla on nykyisin siniset shortsit tai talvella pitkät housut, valkoinen pikeepaita ja tarvittaessa sininen neuletakki sen päällä. Siniset sukat, Geoxin kengät. Koululaukun tulisi olla messenger-tyylinen eli olkalaukku, vaikkakin Pinsku on ainakin toistaiseksi saanut käyttää kesällä Suomesta hankkimaansa Fjällrävenin klassikkoa Kånkenia. Vaikkei koulukirjoja olekaan, on reppu kyllä ergonomisesti huomattavasti parempi vaihtoehto (toteaa mama, joka yleensä toimii kantajana aka kamelina).

Poikien kesävermeet neuletakilla lisättynä.

Yllättävän hyvin ovat lapset tähän koulupukuiluun sopeutuneet. Puolensa niissäkin on, eipähän tarvitse miettiä mitä tänään puettaisiin tai kinastella, kenellä on siisteimmät vetimeet. Tavallaan on myös hyvä opettaa lapsille kontekstipukeutumista - tilanteessa tilanteen vaatimalla tavalla. Ja kyllähän nämä yksityiskoululaiset erottuvat katukuvasta, vaikka myös italialaisilla ala-asteilla lapsilla on univormu. Sellaisena toimii omien vaatteiden päälle vedettävä hassu koulumekko (sekä tytöillä että pojilla), joita voi ostaa alkusyksystä lähes joka marketista ja myymälästä. Onneksi ei meidän, sentään. Westminsterin versioiden kanssa kun pystyvät elämään myös vähän muotitietoisemmat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti