sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Sukkasillaan

Italialaisilla on pääsääntöisesti tapana kulkea sisällä kengät jalassa. Tapa tuntuu olevan etenkin varttuneemman väen suosiossa, sillä eräänkin kerran lasten kaveria haettaessa huomautti isoisänsä vihaisesti: "Mites täällä ilman kenkiä kuljet?!" Saman kommentin kuulin tällä viikolla, kun juttelin Danielan, Patun kaverin Thomasin äidin kanssa. Perheensä palasi syksyllä komennukselta Kuala Lumpurista, ja omaksuivat siellä tavan kulkea sukkasillaan kotona. Danielan äiti ei kuulemma voi moista tapaa ymmärtää, päätään pudistelee ja jatkaa kenkineen sisälle, oli keli mikä hyvänsä.

Itse olen omaksunut tässä asiassa kultaisen keskitien: tapanani on kertoa vieraille, että suomalaiset ovat yleensä sisällä sukkasillaan (koska yleensä tässä vaiheessa lapset ovat jo kenkänsä jalasta heivanneet ja jatkaneet matkaa peremmälle), mutta että ei tarvitse sen takia vaivautua. Alakerrassa meillä on laattalattia, joka on loppujen lopuksi aika nopea pyyhkäistä puhtaaksi - mitä se tuskin koskaan on, kiitos spanielin tassuttelujen. Moni kuitenkin kenkänsä riisuu, joko kohteliaisuudesta, tai sitten... tavasta.

Sillä loppujen lopuksi aika moni kertoo kulkevansa sisällä ilman kenkiä tai sitten sisätossuissa, koska "niin on mukavampaa". Täkäläiset kodit ovat yleensä piirun verran koleampia kuin meidän, joten joku lämmike on jalassa yleensä tarpeen. Ihaillen kertovat kuulleensa pohjoismaisista lattialämmityksistä, ja muutenkin moderneista ja tasokkaista asunnoista. No. Kaikkea ei voi saada.

Koulussakin eletään jo joulunodotusaikaa. Tämä kaveri ottaa vastaan aulassa.

Mutta sukista vielä: tänään on koristettu kotia jouluasuun, koska on aika. Takan puuttuessa jäi vaan joulusukka ripustamatta, mutta muuten ollaan kyllä ihan valmiita joulukuuhun. Taas on selvitty yhdestä marraskuusta, juhuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti