tiistai 27. toukokuuta 2014

Fonzie vauhdissa

Italialaiset pesivät suomalaiset eurovaalien äänestysvilkkaudessa 60,0 - 40,90. Lieneekö syynä heinäkuussa alkava Euroopan Unionin presidenttikausi, samaan vaalipäivään (fiksusti) sijoitetut kunnallisvaalit vai turhautuminen harjoitettuun politiikkaan, en tiedä. Joka tapauksessa, vaikka äänestysvilkkaus oli italialaisittain jopa matala, oli se eurooppalaisittain huikaiseva, loi vahvan pohjan helmikuussa aloittaneen pääministerin Matteo "Fonzie" Renzin kaudelle, näytti pitkää nenää Beppe Grillon Viiden tähden protestipuolueelle, sai Berlusconin musertumaan ja vahvisti demokraattien valtaa sekä Italiassa että  Euroopan parlamentissa. Toiveet ovat korkealla sen suhteen, että maan kaoottinen politiikka saataisiin viimein ruotuun ja Italia nousisi EU:n vaikuttajaksi jopa ohi EU-kriittisten hallitseman Ranskan.

Itsehän jäin näissäkin vaaleissa nukkuvien puolueeseen, en kylläkään mielelläni. Matkustaminen Roomaan tai Milanoon äänestämään ei vaan tälläkään kertaa sopinut budjettiin tai aikatauluun, valitettavasti. Italian opettajani oli tästä ihmeissään - eikö Suomi tarjoa mahdollisuutta postiäänestykseen? Ulkomailla asuvat rekisteröityneet italialaiset äänestäjät ovat vuoden 2001 jälkeen voineet hoitaa homman postitse, mikä ei tokikaan ole aina onnistunut ihan vilpittömästi. Ulkomailla asuvia italialaisia hemmotellaan muutenkin. Täkäläisen järjestelmän erikoispiirre on nimittäin ulkoitalialaisten valta parlamentissa - vuodesta 2006 lähtien edustajainhuoneen 635 paikasta 12 on varattu ulkoitalialaisille, senaatin 320 paikasta 6. Eiköhän siinä tule ääni kuulluksi.

Kunnallisvaalien Toscanan värikartta il Tirrenon kuvaamana

Kunnallisvaalien puoluekartta näyttää sekin vahvasti demokraattien hallitsemalta, myös Toscanassa. Saapa nähdä, onko Berlusconin voimat (ital. forza) nyt ehtyneet, vai minkä tempun herra seuraavaksi keksii. Ikätoverini Renzien menestyksen myötä usko modernimpaan poliittiseen tulevaisuuteen ei kuitenkaan enää liene haihattelua. Ties vaikka Italiasta tulisi (taas) suunnannäyttäjä koko Euroopassa? Sitä odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti