perjantai 30. toukokuuta 2014

Arkipyhät Italiassa

Vaikka täällä ei Helatorstaita vapaan merkeissä vietettykään, on meilläkin edessä pitkä viikonloppu. Maanantaina 2.6. juhlitaan nimittäin Italian tasavallan kansallispäivää, Festa della Repubblicaa. Tällä päivämäärällä italialaiset äänestivät vuonna 1946, fasismin kukistumisen jälkeen, maan valtiomuodoksi tasavallan kuningaskunnan sijaan. Päivää juhlistetaan Rooman suurella sotilasparaatilla ja pienemmillä tapahtumilla ympäri Italiaa. Viime vuonna en kyseistä päivää sen suuremmin noteerannut - ehkä siksi että se sijoittui sunnuntaille - mutta tänä vuonna arkeen sijoittuva juhlapäivä näkyy muun muassa siinä, että hotellit ja agriturismot ovat täynnä pitkää viikonloppua viettäviä italialaisia. No, en olis minnekään mennytkään.

Muutenkin arkipyhien paikat eroavat aika tavalla suomalaisesta käytännöstä. Täällä vapaata ei pidetä pitkäperjantaina, helatorstaina, juhannusaattona, luonnollisestikaan 6.12., eikä jouluaattona. Sen sijaan vapaita ovat fasismista vapautumisen päivä Liberazione 25.4., kansallispäivä 2.6., Marian taivaaseen astumisen juhla Ferragosto 15.8., pyhäinmiestenpäivä Festa di Tutti i Santi 1.11. sekä Marianpäivä Immacolata Concezione 8.12. Lisäksi Italiassa vietetään alueellisia ja paikallisia juhlapäiviä, esimerkiksi Pisassa 17.6., jolloin vietetään kaupungin (ja matkailijoiden) suojelupyhimyksen San Ranierin päivää. Yhteensä Italiassa on parhaimmillaan 12 arkipyhää vuodessa, mikäli yksikään päivistä ei satu viikonlopulle.

Italian pyhät kuvakaappauksena Wikipediasta

Kuinkas sitten Suomessa? Parhaillaanhan käydään kuumaa keskustelua siitä, pitäisikö Loppiainen ja Helatorstai siirtää viikonlopuille. Mielestäni tässä asiassa kirkonmiehet ovat oikeassa: ei. Kyllä sitä ehtii työskennellä ihan tarpeeksi ilman näitä kahtakin. Sitäpaitsi meillä on jopa yksi arkivapaa vähemmän kuin Italiassa: 11! Joten eiköhän tämä keskustelu ole loppuun käsitelty, pidetään pyhät paikoillaan ja annetaan ihmisten levätä. Ugh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti