lauantai 7. joulukuuta 2013

Vaara!

Hei vaan! Joulupukkitoiminta ja kaikenlainen muu yleishässäkkä on pistäneet blogin pidemmälle tauolle kuin ajattelin, mutta täällä sitä taas ollaan. Jonossa on useampikin postaus, aloitan kuitenkin loogisesti sieltä turhimmasta päästä.

Italialaiset nimittäin elävät vaarallisesti. Täällä sallitaan jopa pesuaineiden irtomyynti, joka Suomessa kiellettiin kemikaalilainsäädännön nojalla. Asia tuli mieleeni tässä eräänä päivänä, kun kävelin italiantunnille yhden tällaisen irtomyyntiputiikin ohi. Piti oikein kurkistaa sisälle katsomaan, miten homma toimii. Maksu automaattiin, pullo esiin, painallus napista, ja voilà! Hinnat vaihtelivat 1,20 € - 1,50 € litralta aineesta riippuen, ja tarjolla oli pyykinpesuainetta, huuhteluainetta, yleispuhdistusainetta, tiskiainetta ja rasvanpoistoainetta.

Vaarallinen automaatti

Voi italialaisparat, kun niiden parasta ei kukaan ajattele. Vai hetkinen, ontuuko nämä Aamulehden keväisessä jutussa mainitut suomalaisen lainvalvojan perustelut teistä?
"Monet pesuaineet ovat vaarallisia kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi silmä- ja ihoärsytystä. Jos lapsi esimerkiksi juo pesuainetta, on tärkeää tietää aineen koostumus."

"Jos pakkaus vaihtuu välillä, miten jakelija voi varmistaa, että tuote säilyy toisessa pakkauksessa? Lisäksi pitää antaa oleelliset tiedot turvallisesta käytöstä."

Eikö tuotetietoa voi antaa erillisellä lapulla?
"Voi, mutta kuka sen lapun tekee ja kuka tarkistaa, että pullo on puhdas? Siinä on monta kohtaa, jossa vastuutus ei enää toimi."

Eikö riitä, että kuluttaja itse pesee pullon?
"Jos tuote pilaantuu tai informaatioketju katkeaa, kysytään, kuka on vastuussa. Valmistaja vastaa tuotteesta, kun se itse kontrolloi tuotetta ja sen etikettitietoja."

Kuinka monta tapausta on tullut tietoon, että on aiheutunut vaaraa omien pullojen täyttämisestä?
"Tiedossani ei ole yhtään tapausta."

Siis hei oikeesti... Tätä puolta suomalaisessa yhteiskunnassa en kyllä kaipaa yhtään. Ylisäännöstelyä, pilkuntarkkaa lakien tulkitsemista, turhaa huolehtimista ja pirujen maalaamista seinille. Sillä kaiken voisi kyllä ottaa vähän kevyemminkin, ja ehkäpä jopa nauttia elämästä siinä samalla.

Hohhoijaa. No, nautitaan nyt näistä elämän jännittävyyksistä niin kauan kun vielä täällä ollaan. Olen muuten myös ajanut ilman pyöräilykypärää ja kävellyt punaisia päin. Huu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti