perjantai 13. joulukuuta 2013

Olipa kerran...

... kärhämä koululla, joka päättyi siihen, että rehtori lupasi pyörtää äkillisen päätöksensä erottaa Patun opettaja Mr Thomas.

Rehtori satuili. Ei ottanut yhteyttä, eikä vastannut opettajan yhteydenottopyyntöihin. Vanhempien nähden heitti sovinnolle tulleen Mr Thomasin huoneestaan ulos ja kieltäytyi keskustelemasta päätöksestään. Ilmoitti myöhemmin meilitse opettavansa luokkaa hiihtolomaan asti, ja että uusi opettaja saapuu Australiasta 17.2. Full stop.

Viime viikot ovatkin olleet koululla suurta draamaa. Yksi 2./3.-luokan oppilas päätti vaihtaa koulua heti, muutama on päättänyt seurata tilannetta vielä kevätlukukauden ajan. Jonkun arvion mukaan jopa 15 oppilasta jättäisi koulun tämän lukuvuoden jälkeen, osa tosin muista syistä kuin tästä jupakasta. Yksi opettajakin saattaa vaihtaa maisemaa. Me vanhemmat kirjoitimme rehtorille kirjeen, jossa paheksuimme tapahtunutta monisanaisesti ja vaadimme uutta opettajaa heti kevätlukukauden alkuun. Rehtori vastasi pyrkivänsä tekemään parhaansa ja lähti kuukauden joululomalle kotiseuduilleen Uuteen-Seelantiin.

Hämmentävää kyllä, lapsia muutos ei ole juuri rasittanut. Ja loppujen lopuksi, sehän tässä juuri on tärkeintä. Ei säälimme lähtöpassit saanutta opettajaa kohtaan, harmistuksemme yllättäen tehdystä päätöksestä, mielipiteemme rehtorin sijaistuksesta. Patu jopa totesi, että tykkää Miss Wendystä, koska "se auttaa mua enemmän". Tosin seuraavassa lauseessa ilmoitti kaipaavansa entistä opettajaansa. (Ota näistä nyt sitten selvää.)

Koko saagasta huolimatta vuoden 2013 viimeinen inquiry unit saatiin tänään päätökseensä lasten esitysten myötä. Pinskun luokka oli tehnyt näytelmän Australian aboriginaalien sateenkaarikäärmeestä ja uniajasta - tarinan, joka on mun kolmenkymmenen vuoden kouluhistoriassa jäänyt kuulematta. Lisäksi maalasivat, kirjoittivat ja tutkivat taidehistoriaa. Matematiikkaa painotettiin edelleen paljon, tällä kertaa lähinnä tasogeometriaa ja kulmia, ja kertolaskuja siinä ohessa. Joululoman jälkeen pitää pystyä tekemään 60 kertolaskua neljässä minuutissa, joten haastavaa tulee, jos esmes 8x7 ei kerta kaikkiaan uppoa kaaliin.

Didgeridoo ja töräyksen aiheuttama kikatus

Patun luokallakin oli esiteltävää. Ennen Mr Thomasin lähtöä perehtyivät innolla ympäristöasioihin, pohtivat luonnonvarojen riittävyyttä ja sitä, mitä roskille tapahtuu. Rehtorin johdolla ovat kirineet matematiikassa, jossa on tehty vähennyslaskuja isoilla luvuilla ja desimaaleilla, kertolaskuja ja päättelytehtäviä. Englannissa on harjoiteltu oikeinkirjoitusta, lauseiden muodostusta ja sanajärjestyksiä. Spellingsit eli sanakokeet on edelleen pidetty joka viikko ja Patu on todella petrannut tässä lajissa - tänä syksynä kaikki spellingsit ovat menneet virheettömästi. Samat kertolaskukokeet kuin isommilla odottavat kolmasluokkalaisiakin tammikuussa, joten tiedetäänpähän mitä joululomalla tehdään.

"Et pystyis yhtään pöhkömpää ilmettä ottamaan?" Ja poikahan otti.

Loma alkaa keskiviikkona puoliltapäivin, joten vielä muutama päivä pitäisi pinnistellä. Kaiken tapahtuneen jälkeen pieni breikki tulee todella tarpeeseen. Toivotaan, että kevätkausi saadaan käyntiin mukavammissa merkeissä ja vähän tasaisemmalla sykkeellä. Mutta sitä ennen hölläillään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti