maanantai 25. marraskuuta 2013

Tervetuloa todellisuuteen

Koululaiset katsoivat perjantaina parituntisen dokumentin J. F. Kennedyn murhasta, muistutuksena 50 vuoden takaisista tapahtumista. Pinsku ja muutama muu luokkakaveri kokivat näkemänsä niin voimakkaasti, että alkoivat itkeä. Patu pohti, kuinka luodit ovat voineet osua niin kuin osuivat. Molemmat kävivät tapahtumia läpi kavereiden kanssa ja kyselivät aiheesta pitkin iltaa. Kiinnostus oli kouriintuntuvaa.

Tervetuloa todellisuuteen, lapset.

Meillä ei juuri katsota televisiota. Sanomalehtiä ei pyöri pöydillä ja lehtikioskien lööpitkin ovat italiaksi. Niinpä lapset ovat tähän saakka eläneet uutispimennossa. Aluksi syynä oli nuori ikä, sittemmin asuinmaa. Median ääressä ne kyllä aikaansa viettävät, mutta ihan muiden aiheiden parissa kuin uutisten. Tilanne on kuitenkin muuttumaan päin: viime aikoina koulussa on rohkaistu seuraamaan ajankohtaisia tapahtumia, ja isoimmista uutisista käydään vilkasta keskustelua päivittäin.

BBC:n sivuilla http://www.bbc.co.uk/newsround/
koululaisten tulisi jatkossa käydä joka päivä.

Patu on ottanut ohjeesta onkeensa heti. Männäpäivinä olemme keskustelleet muun muassa väärälle lentokentälle laskeutuneesta jumbojetistä, Xbox One -pelikonsolin testituloksista ja Filippiineille saapuneesta brittien avustuskuormasta. Pohdinta hoituu vaivattomasti myös kielillä: perjantaina merimies todisti Patun ja kaverinsa Parsan asiantuntevaa, englanninkielistä keskustelua JFK:n murhasta. Ei ihan ois itse pystynyt samaan kahdeksanvuotiaana.

Koulussa on aika reippaasti käsitelty suurempiakin katastrofeja. Esimerkiksi syyskuun 11. päivä katsoivat videon lentokoneen osumisesta WTC:n kaksoistorneihin, kuun alussa Filippiinien myrskytuhoista. Pikkuhiljaa lasten silmät alkavat (valitettavasti) avautua sille, että maailmassa tapahtuu paljon pahaa. Toivottavasti käyvät kuitenkin läpi myös niitä positiivisia uutisia, joita aikuisetkin mielellään lukisivat. Sillä maailma on kuitenkin myös kaunis ja hyvä.

Tällä hetkellä itse en oikein tiedä miten suhtautua aamulla kuulemaani uutiseen siitä, että Patun opettaja Mr Thomas vaihtuisi ykskaks yllättäen. On niin outo juttu, että tän yhden naisen uutistoimituksen lienee syytä palata aiheeseen myöhemmin. Jatkoa seuraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti