keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Poliisit

Täkäläisten eri poliisien määrä on hämmentävä. Päivälenkillä näin rupuisen vanhan Pandan auton, jossa luki "Polizia Idraulica". Putkimiespoliisi! Googlailunkaan jälkeen en ihan ymmärrä, miksi nämä vesihuollosta ja yhteisistä vesivaroista vastaavat henkilöt kutsuvat itseään poliiseiksi, mut niinpä vaan kutsuvat.

Todistusaineistoa sivustolta http://www.fiammeblu.it/displayimage.php?pid=36760.

Muita, meikäläiselle tutumpia poliisiorganisaatioita ovat:

1. Puolustuministeriön alainen Arma dei Carabinieri eli karabinieerit, jotka ovat itseasiassa puolustusvoiminen neljäs haara ja toimivat siten myös sotilaspoliiseina. Käytännössä (kai?) rikospoliisi, joka selvitti muun muassa merimiehen taannoisen läppärivarkauden. Ovat ansioituneet myös rauhanturvatehtävissä, ja kuulemma pitävät itseään vähän muita parempina. Huhujen mukaan myös yksi karabinieereiksi valittavien kriteereistä olisi ulkonäkö, etenkin turistien suosimilla alueilla. Ja onhan se univormu aika... miehekäs. Vai mitä sanotte:

Univormusta on muitakin versioita, mut nää trikoot on kyllä jotenkin stylet.
Kuva: http://www.tvtaranto.it/2012/12/07/brillante-operazione-dei-carabinieri-
di-martina-che-in-breve-tempo-individuano-ed-arrestano-due-rapinatori/


2. Sisäministeriön alainen peruspoliisi eli Polizia di Stato eli tutummin pelkkä Polizia. Järjestys- ja liikennepoliisi, vaikkakin Wikipedian mukaan hoitaa samoja asioita kuin Carabinierit. Tiedä sitten miten jakavat hommansa. Tunnistaa vaaleansinisistä autoista, jotka on yleensä jotain Alfa Romeoita. Vaikka on niillä (näköjään) yks Lamborghinikin:

Jälleen kerran lainattu kuva (eihän poliiseja kehtaa kuvailla). Alkuperäinen:
http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Italy/Lazio/Rome/Roma/photo783601.htm

3. Talousministeriön alainen Guardia di Finanza eli talouspoliisi. Niillä sitä työsarkaa varmaan riittää. Poliisi on järjestäytynyt armeijamaiseen tapaan, ja autojen lisäksi joukoilla on käytössään myös laivoja, lentokoneita ja helikoptereita. Mission Impossible -fiilikseltä ei voi välttyä:

Dumdumdumdumdumdumdumdum dumdumdumdumdumdumdum
tididii tididii tidididii dada
... Kuva:
http://www.pastorevito.it/cartoline-regimentali/guardia-di-finanza/92-guardia-di-finanza.html

4. Oikeusministeriön alainen Polizia penitenziaria eli rangaistuspoliisi. Kuskaavat vankeja vankkureillaan, niitä näkee usein tässä meidän kulmilla (kun on se vankila tuossa kivenheiton päässä, kivasti keskellä kaupunkia).

Paikallinen mustamaija. Kuva: http://www.siracusanews.it/node/41714

5. Maa- ja metsätalousministeriön alainen Corpo Forestale dello Stato eli metsäjoukot, jotka vastaavat maan luonnonvaroista tai lähinnä niiden suojelusta. Vihreät miehet ja naiset.

Jos metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt.
Kuva: http://www.dipendentistatali.org/corpo-forestale-dello-stato/


Eikä siinä vielä kaikki! Paikallispoliiseja ovat Polizia Provinciale, jotka vastaavat muun muassa metsästys- ja kalastusasioista sekä Polizia Municipale, jotka kävivät meillä tarkastamassa, että asutaan todellakin tässä osoitteessa, ennen kuin päästiin kaupunkiin kirjoille. Jälkimmäiset päivystävät myös usein tornin nurkilla. Ja jotta homma ei olisi liian yksinkertaista, on näille kaupunkipoliiseille myös muita nimiä. Paikkakunnasta riippuen Polizia Municipale voi olla myös Polizia Locale, Polizia Comunale, Polizia Urbana tai Vigili Urbani. Tosi on.

Ja tämäkin kuva on lainattu:
http://www.flickr.com/photos/del15xaviii_xavo/5693613336/

Jokaisella poliisilla on luonnollisesti oma organisaationsa, oma univormunsa, omat autonsa, omat hätänumeronsa. Tavallaan ymmärrettävää maassa, jossa taistellaan muun muassa mafiaa vastaan*. Ehkä on hyvä, että vartioivat toinen toistaan. Toisaalta vois noita hommia varmaan tehostaakin. Vähintäänkin olisi mukavaa tietää, että hätätilanteessa numero 112 auttaa aina, kuten Suomessa. Täällä numero on varattu karabinieereille, 113 poliisille, palokunnan saa numerosta 115 ja ambulanssin numerosta 118. Onneksi ei ole tarvinnut sekoilla näiden kanssa. Huh.

... ja kaikesta tästä poliisitoiminnasta huolimatta - tai ehkä sen takia -
joku on ollut sitä mieltä että "kytät haisee".

Univormuista tuli vielä mieleen paikalliset merivoimat eli Marina Militare, jotka ovat tehneet merihenkisistä vaatteistaan brändin**. Miten ei oo suomalaisilla tullut mieleen tämmöinen? Siinä sitä olis uusia ansaintakeinoja julkisten menojen taloustalkoihin. Mut onpahan ihastuttavan italialaista! Onneks niillä riittää noita poliisiviranomaisiakin, joten on jatkossakin mistä ammentaa, jos/kun valtion kassan pohja alkaa häämöttää ;).

Siitä vaan shoppailemaan online Marina militaren tuotteita

*Toki mafiapoliisikin on, tosin se on kohtien 1-3 yhteisorganisaatio.
**Tai okei, ovat antaneet vaatefirmalle luvan käyttää tunnuksiaan vaatteissa. Korvausta vastaan toki.

1 kommentti:

  1. Just tätä on Italia! Kaikki on monimutkaista. Ja joka puolella, toimii tai ei! Säännöt on, mutta no, ei noudateta. Jotain sopii mulle italiaisittain. Esim. voin ohittaa moottoripyörällä oikealta, kuljen päin punaisia(sorry). Mutta aukko ei. Lippuluukut jossain, ei kuitenkaan,seuraava,seuraava...closed.Tai aikataulut...bussi tulee, ei. Oho, onkin lakko, ei ilm netissä. Roskat, pussit kadulle. Joku EHKÄ hoitaa. Nettisivut...juu on olemassa, mut taas. Toimii nyt, kohta ei, kohta taas. Mutta silti,

    VastaaPoista