Viime kesän kurjuus on kuitenkin johtanut siihen, ettei omalla tuotannolla pystytä hyllyjä täyttämään. Tämän päättelimme merimiehen kanssa alkuun ihan itse, kun poikkeuksellinen valikoima hyppäsi kaupassa silmille. Myöhemmin saimme vahvistuksen asiaan viininviljelijätuttavaltamme. Siispä tarjolla on nyt eritoten ranskalaisia, mutta myös muunmaalaisia viinejä. Sama pätee oliiviöljyihin.
Pimeät pullot todisteina: vasemmalla ranskalainen, oikealla argentiinalainen |
Viinien ohella kauppojen valikoima on täällä muutenkin selkeästi monipuolistunut näiden Italian-vuosien aikana. Rahka valtaa yhä enemmän hyllymetrejä, samoin creme fraichea saa jo useampaa eri mallia. Laktoosittomien tuotteiden määrä on lisääntynyt* ja sushi näyttäisi olevan seuraava suuri kulinaristinen kehitysaskel. Esimerkiksi Carrefourissa on avattu iso sushipiste, jossa japanilaiskokit valmistavat herkkuja kaiken kansan silmien alla take away -pakkauksiin. Myös muita sushi-tykötarpeita on tarjolla hyvin. Tex mex -rintama etenee sekin, esimerkiksi tähän meidän lähelle ollaan avaamassa uutta meksikolaisbaaria. Kas, niin ne rajat lopulta aukeavat vahvaa omaa ruokakulttuuria vaalivassa maassakin.
En tietenkään pysty puhumaan naapurimaiden puolesta, mutta mainion Stazzy-bloggarin pohdinta Philadelphia-juuston korvaamisesta mascarponella antaa viitteitä vastaavanlaisesta oman ruokakulttuurin vaalimisesta Ranskanmaalla. Juustojahan Ranskasta löytyy, mutta maailman joka (muuhun) kolkkaan levittäytynyt Philadelphia on pannassa. Koska suosi kotimaista. Italiasta Philadelphiaa saa, mutta asenteet sitä kohtaan ovat toisinaan jyrkät: "Se on ihan roskaa", totesi eräskin viinitilan isäntä täällä vierailleille ystävilleni aiheen noustua esille keskustelussa.
Josta tullaankin siihen, että todellakin italialaiset ovat sitä mieltä, että italiassa tuotetut tuotteet on turvallisimpia/parhaita/ainoita oikeita (maidossa lukee esim. "solo latte italiano", vain italialaista mainoa), ranskalaiset varmaankin samoin. Samaa propagandaa siis joka maassa, ehkä ihan aiheellisestikin. Mutta "on lottovoitto syntyä Suomeen" -henkisille kansalaisille tiedoksi, että italialainen ei TODELLAKAAN ajattele, että suomalainen maito tai tuote on paras.
Paremman puutteessa toki kelpaa ranskalainen viinikin, näköjään. Hyvä juttu meille avarakatseisille :)
*vrt. Hesarin tänpäiväinen uutinen - onko Suomi vaan "edelläkävijä" laktoosi-intoleranssidiagnoosissa? Vaikuttaako asiaan se, että maito ei ole yhtä olennaissa osassa perinteisessä italialaisessa keittiössä kuin Suomessa, joten ongelmiakaan ei ole ollut ennen kuin nyt, kun muunmaalaiset ruokakulttuurit lisäävät suosiotaan?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti