Tutuksi tulleeseen tapaan aika järjestyi nopeasti ja käynti sisälsi takeltelevaa italiankielistä ja parilla englanninkielisellä sanalla ryyditettyä keskustelua, ei lainkaan tutkimuksia. Sain samantyyppiset tropit kuin aiemminkin ja käskyn olla yhteyksissä jos vaiva ei niillä tokene. Nyt pari päivää lääkkeitä nappailtuani tuntuu, että paranemisen tiellä ollaan. Huh.
Tommonen setti lääkkeitä yhteishinnalla noin 8 €, valtion tukemana. Saattaa tulla ikävä italialaista terveydenhuoltoa kotimaahan palattua. |
Syy taudin alkuperään tuntui olevan selvä: cambio stagione eli vuodenajan vaihtuminen. Poppakonsteistaan tutun lääkärin sanomana se ei niin hätkähdyttänyt, mutta kun kuulin saman arvion toisen paikallisen lääkäriystäväni suusta sekä vielä kolmannelta tuttavalta, oli pakko uskoa diagnoosilla olevan katetta. Muistaakseni edellinenkin refluksiputkeni alkoi keväällä, että sikäli myös todistusaineistoa löytyy. Syy voi löytyä ruokavaliosta: esimerkiksi tomaatit ovat happamampia näin keväisin, sanoi lääkärini, ja sama pätenee myös muihin tuoreisiin kauden kasviksiin. Kas, kun en tullut itse ajatelleeksi.
Kevät, tuo petollinen ilkimys, näyttää niin viattoman kauniilta. |
Italialaisista asiassa ei ole mitään epäselvää. Cambio stagione aiheuttaa sairauksia niin keväisin kuin syksyisin, katsokaa vaikka italialaistuneen suomalaisbloggarin Mavin (englanninkielistä) blogipostausta tai Dany Mitzmanin juttua BBC:n sivuilla. Toinen selkeä syyllinen sairastumisiin on colpo d'aria, kirjaimellisesti ilmaisku, mutta suomalaiselle tutummin kaiketi vilustuminen. Tähän italialaiset osaavat varautua vuodenaikojen vaihtumista paremmin eli esimerkiksi siten, että vaikkapa kevään alkaminen katsotaan kalenterista lämpömittarin sijaan (tästä kirjoitinkin jo aiemmin). Ilmeisesti monille toukokuun alku on sellainen merkkipaalu, ainakin keltaisten UFFin (jotka ei täällä ole UFFin) laatikoiden tämänhetkisestä täyttöasteesta päätellen. Sitä on vissiin vaihdettu talvisesongista kevääseen, jos pussien määrästä voi jotain johtopäätöksiä tehdä (sillä pusseja on myös laatikoiden ympäristöt täynnä). Myös märkä tukka on vakava altistus colpo d'arialle, samoin kuin sateessa kastuminen. Ei meinaa ole tungosta leikkipuistoissa sateisina päivinä.
Kolmas mystinen, Danyn mainitsema italialainen terveysongelma on "la cervicale", jonkintyyppinen niskasärky, jota ainakaan brittilääketiede ei tunne, eikä aiheeseen liittyvää italiankielistä Wikipedia-artikkelia ole käännetty millekään muulle kielelle (sen sijaan sen yläpuolella lukee varoitusteksti, että kyse ei ole lääketieetestä eikä neuvoihin pidä sokeasti luottaa). Märkä tukka voi myös aiheuttaa la cervicalen, joten nyt alan ymmärtää ne huolestuneet katseet satunnaisten aamusuihkujen jälkeisten koiralenkkieni aikana. Paha homma, tuo märkä tukka.
No, jos tämä kevät nyt tästä piakkoin etenee, on varmaan ainakin yksi riskitekijä pelistä pois. Huomiseksi luvattu 27 astetta!!! Italia ti amo (kaikesta huolimatta)!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti