sunnuntai 10. elokuuta 2014

Johan nyt on markkinat!

Hämärästi muistan lapsuuteni markkinavierailut. Torille mentiin, sukkia kaupattiin ja jos oikein hyvin kävi, ilmapallokin saatiin. Väkeä oli paljon ja aurinko paistoi - tietysti. Vuosien saatossa perinne katosi jonnekin hypermarkettien ja kauppaketjujen siimekseen, enkä muista milloin olisin Suomessa viimeksi vanhanajan sekatavaramarkkinoilla käynyt. Ainakaan sellaisilla, joilla oli oikeasti elämää.

Paparellin markkinat viikko sitten lauantaina

Italiassa on toisin. Markkinoita löytyy joka kylästä ja kaupungista, ja ne vetävät väkeä edelleen. Pisassa markkinoille päääsee shoppailemaan joka päivä, jos keskustan Piazza delle Vettovaglien tori lasketaan lukuun. Lasten koululta lähtevä San Martinon katu täyttyy kauppiaista keskiviikkoisin ja lauantaisin, ja suurimmat kokoontumisajot - 250 myyjää - löytyvät Carrefourin lähistöltä Paparellin markkinoilta samaten joka keskiviikko ja lauantai. Näiden lisäksi järjestetään satunnaisia sunnuntaimarkkinointa lungarnoilla ja muutenkin myyjiä ilmaantuu paikalle suunnilleen kaikkien kissanristiäisten yhteyteen. Ja kauppa käy.

Myytävänä on kaikkea alusvaatteista toppatakkeihin, astiastoista kattilasarjoihin, työkaluja, leluja, koruja, siivoustarvikkeita, kankaita, sisustustavaraa, kirpputorivaatteita, kukkia, vihanneksia, you name it. Kankaiden osalta ehdinkin jo ihmetellä, että mistä täkäläiset käsityöihmiset omansa löytävät, sillä kotimaisen tyyppisiä kangaskauppoja olen Pisasta löytänyt vain yhden ja senkin aika hintavan. Mutta toriltahan niitä - samalla saa napit ja vetoketjut ja koristenauhat, jos niikseen tulee. Tai villasukkalangat.

Torilta myös shoppaillaan innolla, tai ainakin kävijämäärät antavat niin odottaa. Valikoimaa on joka lähtöön, hinnat edullisia ja laatu kohtuullista (vaikka joskus saattaa jollekin käydä niin, että edulliset sukkakaupat tehdessäsi huomaatkin kotona, että tuli ostettua Piman sukkia olettamiesi Puman sukkien sijaan :). Ja markkinahumua kuin silloin ennen vanhaan. Kannattaa käydä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti