perjantai 22. elokuuta 2014

Acqua naturale

Jatketaan nyt tällä vesiteemalla, kun on alkuun päästy...

Akvedukti, vesiposti ja koira sunnuntaiaamun hiljaisuudessa

Roomalaisten rakentamat akveduktit olivat aikansa mestarinäyte ja toivat puhdasta vettä kansalaisille jo parituhatta vuotta sitten. Vuonna 97 Roomassa oli yhdeksän akveduktia, joista osa palvelee vielä tänäkin päivänä tuoden vettä kaupungin lähteisiin ja kylpylöihin kuin antiikin aikoina konsanaan. Vertailun vuoksi: Helsingin kaupungin vesijohdon rakentaminen aloitettiin 1870-luvulla. Sittemmin kotimaamme on kirinyt tälläkin rintamalla ja maamme vedenlaatu ja vesihuolto on useampaan otteeseen rankattu maailman parhaaksi. Ei pöllömmin maakuopasta ponnistaneilta!

Myös (tuntemassani) Italiassa hanavesi on tänäkin päivänä hyvää ja useimmiten juomakelpoista. Vuorilla jopa erinomaista, niinkuin lähdeveden voi kuvitella olevan. Ja jos sattuu niin ikävästi, että oman asunnon putket eivät tätä erinomaista eliksiiriä riittävän puhtaana kotiin saakka kuljeta, on kaupungeissa järjestetty erillisiä vesijakelupisteitä, fontanelli, joista saa hakea ilmaiseksi korkeatasoista kotitalousvettä. Muutenkin vesiposteja löytyy vähän sieltä sun täältä - mikäs sen mukavampaa kuin täyttää juomapullo ilmaiseksi kesäkuumalla tai ottaa hörpyt juoksulenkin varrella. Tätä voisi viljellä enemmän Suomessakin - tai ainakin markkinoida paremmin sitä, että pääkaupunkiseudultakin löytyy yli sata vesipostia.

Kaikesta tästä luksuksesta huolimatta italialaiset rahtaavat kaupoista pullovettä selät väärinä, eniten Euroopassa. Yksi puolentoista litran pullo acqua naturalea maksaa jotain 20-40 senttiä kipale, frizzante ehkä hieman enemmän. Pullon kylkeen on asianmukaisesti läntätty seloste veden laadusta jonkun tasokkaan yliopiston tutkimana. Lukujen takaa löytyy myös syy sille, miksi mekin vettä pullokaupalla ostetaan. Hanaveden kalkkipitoisuus kun on luokkaa 91mg/l, kun pullovedessä se on 19,9 mg/l. Niin hyvää kuin kalkki ihmisen terveydelle onkin, tukkii kova vesi laitteita, jotka lämmittävät veden yli 60 asteeseen. Siksi astianpesukoneessa on pakko käyttää suolaa ja kahvikoneeseen ei meillä muuta kaadeta, kuin vettä pullosta. Kalkin puhdistuksessa on nimittäin oma hommansa.

Vesianalyysia Pavian yliopiston suorittamana

Kovasti täällä kampanjoidaan hanaveden puolesta, sillä pullojäte muodostaa ympäristöongelman. Vain kolmasosa pulloista kierrätetään, meillä tosin aika lailla 100 %. Itse olen antanut periksi - jos pulloveden "parempi maku" saa muuten nihkeät perheenjäsenet juomaan riittävästi, ostetaan sitä sitten. Mulle kelpaa kyllä mainiosti tuo hieman sivumakuinen kotivesikin Sodastreamilla kuplitettuna, jääkaappikylmänä. Sillä puhdas, juomakelpoinen vesi, se on juhlan paikka. Otetaan sille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti