perjantai 10. tammikuuta 2014

Elekieli

"Ma perchè?!!" inttää poikani, tuo nokkela italialaisenalku, ja tekee käsiliikkeen sormet yhdessä, "mutta miksi?!!".

Kuva: http://weheartit.com/entry/22446754

Elekieli on Italiassa tunnetusti rikasta, eikä muutamaa eniten käytettyä voi olla oppimatta, mikäli täällä pidempään aikaansa viettää. Tarinan mukaan elekieli syntyi Rooman valtakunnan luhistuessa ja uusien kulttuurien sekä kielten törmätessä. Koska yhteistä puhuttua kieltä ei ollut, syntyi elekieli, joka elää vahvana vielä tänäkin päivänä. Toisen teorian mukaan elekieli syntyi tarpeesta saada huomiota omalle viestilleen, joka oli vaarassa hukkua ympäristön vilkkaan puhetulvan keskelle. True that.

Puhuessa joka tapauksessa huidotaan, elehditään ja ilmehditään niin, että kauempaakin pystyy yleensä päättelemään millaisesta asiasta tai vähintäänkin keskustelun sävystä on kyse. Juuri elekieli tekee täkäläisestä keskustelukulttuurista äärimmäisen kiehtovan, rikkaan ja tunteikkaan. Toki äänenkin volyymia käytetään aivan eri tyyliin kuin hillityssä pohjolassa, joten koko keskustelun skaala on paljon laajempi kuin mihin kotimaassa on tottunut.

Mielenkiintoista paikallisissa on, että huitominen liittyy nimenomaan puhumiseen. Kun kuunnellaan, kädet pysyvät paikoillaan. Kun halutaan ottaa oma vuoro, alkavat kädet liikahdella ja sitten mennään. Ja toki elekielenkin käytössä on isoja paikallisia eroja, etelässä enemmän, Pohjois-Italiassa vähemmän. Silti se tarttuu, myös lapsiin. Jotenkin ihastuttavalla tavalla.

Netistä löytyy lukuisia videoita italialaisen elekielen saloihin. Tässä ehkä löytämistäni käyttökelpoisin:


Siitä vaan opettelemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti