sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Kapinahenkeä liikkeellä

Perjantaina Italia meni jumiin juna- ja bussiliikenteen lakon takia. Aiheesta kyllä tiedotettiin kohtuuhyvin etukäteen, joten tilanteeseen oli mahdollista varautua. Kuten yhdessäkin pikkuliikkeessä, jonka ikkunasta bongasin lapun "suljettu perjantaina 18.10. junalakon vuoksi". Ei vissiin päässyt omistaja tai myyjä paikalle tuolloin.

Lakkojuliste

Toisin kuin Suomessa, jossa lakkoja pidetään lähinnä työehtosopimuksen rauetessa tai tarpeen muuten vaatiessa, täällä on jopa vakiintuneita lakkopäiviä, esimerkiksi elokuun 15. päivän eli Ferragoston tienoolla lakkoillaan kuulemma useasti. Usein lakot ovat paikallisia, ja esimerkiksi merimiehen työpaikalla telakalla saattavat sijoittaa lakon perjantai-iltapäivään tai muuhun sellaiseen ajankohtaan, josta saavat muodostettua vähän pidemmän lomapätkän. Suomessa tähän tyyliin kai käytetään pekkasvapaita.* Joka tapauksessa, tulevat lakot löytyvät kätevästi Commissione di garanzia scioperon eli lakkokassan (?**) sivuilta, joilla tällä hetkellä näyttäisi olevan 97 ilmoitettua lakkoa seuraavan kuukauden sisään. Aikamoista.

Muutenkin täällä on viime aikoina osoitettu mieltä. Milloin säästötoimenpiteitä vastaan, kuten Rooman eilisessä 50 000 mielenosoittajaa keränneessä tempauksessa, milloin vaikkapa Pisan Piazza dei Miracolin matkamuistokojujen siirtoa vastaan. Aukion laidalla sijaitsevaa Museo delle Sinopieta nimittäin restauroidaan parhaillaan ja sitä myötä rakennuksen vierellä sijainneet kojut saivat häädön ilman että kaupunki olisi miettinyt minne nämä 50 yrittäjää sijoitettaisiin - ja millä pääomalla uudet kojut rakennettaisiin. Viime viikkoina kaupungissa onkin ollut jos minkälaista tukilakkoa tornin ympärillä tapahtuvien hulinoiden ohella.

Esimerkkinä automielenosoitus, jolloin liikenne jumiutui tehokkaasti ja torvet soivat.
Kuva: Pisatoday.it, Francesco Giannioni

Täälläpin liikenteen jumittaminen näyttää olevan suosittu keino huomion saamiseksi. Kojumyyjien puolesta on pidetty jo parikin automielenosoitusta ja pari viikkoa sitten kaupunki meni tukkoon opiskelijoiden kävellessä keskellä katua aamun vilkkaimpaan ruuhka-aikaan, säästöjen vuoksi hekin.

Korjattavaa tässäkin yhteiskunnassa varmasti riittää, ja hyvin italialaiset näyttävät osaavan pitää puoliaan. Onneksi pikkuhiljaa myös Berlusconia vastaan. Oli jo aikakin!

* Tai mistä minä tiedän, koskaan en ole pekkaspäivillä ollut.
** Edelleen liikutaan mulle tuntemattomalla maaperällä, sillä koskaan en ole lakossa ollut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti