Vietimme pitkän viikonlopun
Piemonten maakunnassa,
Cuneon viininviljelysseudulla. Kyseessä oli meidän eka visiitti näillä main, ja taas saatiin haukkoa henkeä komeiden maisemien edessä.
|
Kovin on vehreää seutua |
|
Taas yksi viinitarha |
Luulin, että täkäläinen
Chianti olisi jotenkin viinialueiden viinialue, mutta vielä mitä. Viinitarhoja oli Piemontessa tolkuttomasti, joka puolella. Toscanassa tarhojen seassa on myös esimerkiksi oliivipuita, auringonkukka- ja maissipeltoja, joten viiniköynnökset eivät pomppaa samalla tavalla silmille. Tällä kertaa reissattiin pääosin
Barolon tuotantoalueella, jossa sadonkorjuu oli kuumimmillaan. Nähtiin kymmeniä traktoreita peräkärryt täynnä rypäleitä ja maajusseja pitkää päivää tekemässä.
Käytännössä viinimarjat poimitaan muutaman päivän aikana, mieluiten poutaisen ja tuulettoman sään aikana. Ne pensaat, joista marjat on jo poimittu, on helppo tunnistaa, sillä lehdet alkavat välittömästi kellastua poimimisen jälkeen. Näin valistivat meitä Jyrki ja Riikka Sukula
viinitilallaan, jonne pääsimme privaattivierailulle lauantaina. Vastaanotto oli lämmin eivätkä mukaan tarttuneet vuoden 2009 Barolotkaan yhtään hullumpia.
|
Viikonlopun teemat yhdessä kuvassa. Kuva: S. Suokas |
Makuhermoja tämä reissu hiveli muutenkin. Perjantaina nautittiin pitkä lounas erinomaiseksi rankatussa ja täyteen ahdetussa, silti loistavassa
L'Osteria del Vignaiolossa, lauantaina vierailtiin
Alban tryffelimessuilla ja visiittien välillä
masterchef Samuli taikoi meille
Doglianin-huvilalla mitä herkullisempia italialaisnautintoja, joista kielen veivät etenkin inkivääripasta, viipaloitu naudan sisäfilee ja tryffelirisotto. Maistuis varmaan sullekin.
Omnom!
|
Antipasto nro 1 Cappesante spadellate con carciofo stufato |
Ja niin, tulihan niitä viinejäkin maisteltua. Aika erikoisessa, lapsia suuresti viehättäneessä
Barolon viinimuseossa kierros päättyi
enotecaan, jossa yritettiin hahmottaa kolmen erilaisen viinin vivahde-eroja. Myös tryffelimessuilla kuljettiin viinilasin kanssa paikallisten tuottajien viineihin tutustuen. Ja suklaisiin. Ja pastoihin. Ja muihin gastronomisiin herkkuihin.
Mamma mia, mitä ihanuuksia!
|
Baroloja eri vuosilta |
Hyvä seura kruunasi onnistuneen matkan. Jaettiin tilava, tyylikäs, taiteenharrastajan jännästi sisustama talo Sveitsistä paikalle hurauttaneiden ystäviemme kanssa.
|
Ihan kiva kesä"mökki"... |
|
... jonka aidatulla pihalla oli koirillakin tilaa temmeltää |
Seuraa oli taas niin aikuisille, lapsille kuin koirillekin. Kyllä oli mukavaa, kerta kaikkiaan! Ja lapsetkin hienosti mukana menossa - vähiin jäi valitukset "vanhoista ränsistyneistä taloista" tällä kertaa. Kun vielä aurinko helli meitä koko viikonlopun, ei asiat paljon paremmin olisi voineet olla.
|
Nuoriso tryffelimessuilla prociutto crudoja tutkailemassa |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti