keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Kirjoituskone

Pakko jakaa tämä juttu, sarjassamme "koulussa tapahtunutta", vaikka se ei liity meidän perheeseen millään tavalla.

Rehtori Miss Wendy lähettää joka kuukausi sähköpostikirjeen, jossa kertoo tuoreimmat kuulumiset luokittain ja yleisesti. Kiva ja kannatettava tapa, joka toimii hyvin tällaisessa 60 oppilaan koulussa, mut vois kieltämättä olla haasteellista isommassa mittakaavassa. Viimeisimmässä oli hauska kertomus eskari- ja ekaluokkalaisten (4-6v) tänhetkisestä inquiry unitista eli tutkimusjaksosta. Aiheena luokassa on artifacts eli erilaiset esineet ja etenkin historialliset sellaiset.

Aiheeseen liittyen Filippo oli tuonut kouluun kirjoituskoneen, ja sai aikaan kysymystulvan:

Omituinen laite

  • Millä se laitetaan kiinni seinään?
  • Missä on delete-nappula?
  • Mitä tapahtuu, jos teet virheen?
  • Miksi se ei muista, mitä olet tehnyt?

Lopulta olivat hiffanneet että on laitteella kuitenkin jotain yhteistä tietokoneen kanssa, kun joku oli huomannut, että näppäimet oli samanlaiset. Mutta voi noita nettisukupolven lapsia! Ihania.

Koulusta puheen ollen, vielä toinen, ei yhtään otsikkoon liittyvä juttu. Tänä aamuna oli viimein täälläkin lämpötila lähellä nollaa, nipin napin plussan puolella (Suomessa samaan aikaan -18, joten on tässä eroa silti vielä). Piti kuitenkin painaa pipot päähän ja kun kyselin että otettaisko hanskatkin, tuli vastaus: "Miss Wendy ei anna, se ottaa ne pois". Ja tää on muuten kummallinen juttu. Jostain syystä reksi on sitä mieltä, että lasten kuuluu palella talvisin. Esimerkkejä:

  • Toppatakkeja ei about ennen tätä viikkoa saanut pitää päivisin päällä. Jos välitunnille mennessä yritti ottaa paksun takin päälle, kuului kuulemma kipakka "noooooo!". Koulun fleece ja kesätakki hyväksyttiin.
  • Pipojakaan, joita etelämpää tulevat (esim. iranilainen Parsa*) ovat jo pidempään käyttäneet, ei ole aina saanut pitää päässä.
  • Tyttöjen on talvellakin kuljettava kouluun pikkukengissä. Saappaat on ei-ei, samoin kumisaappaat, tuli vettä taivaalta miten paljon tahansa. Olen kiertänyt kiellon siten, että ollaan vaihdettu ballerinoihin koulun ala-aulassa, missä Miss Wendy ei näe meidän suurta rikkomusta.
  • Trenton-reissulla Alppien kupeessa käytiin jo noin kuukausi sitten hieman pakkasen puolella. Kun olivat siellä ulkoilleet ja Patu mun ohjeen mukaisesti laittanut ulkohousut jalkaan, tuli taas tiukka "nooooo". Loppuajan oli sitten verkkareissa, joiden alla lyhyet kalsarit. Ei ihme että ovat siitä asti olleet koko ajan kipeenä.

Sanoinkin tänään Pinskulle, että kerropa nämä jutut ens vuonna Suomen-opettajalle, kyllä sekin on ihmeissään. Tullaanhan sentään maasta, jossa ainakin mun lapsuudessa oli pipopakot ja kaikki.

Matkailu avartaa, sano.

* Patun parhaita kavereita, muuten. Ja joo, ollaan väännetty hölmöä vitsiä, että tuleekohan sen lähiviikkoina syntyväksi odotettavan pikkusiskon nimeksi Kukkakaali. Hihi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti