tiistai 21. lokakuuta 2014

Alavilla mailla hallan vaara

Nyt ne sitten romahtavat, yölämpötilat. Tähän saakka ollaan vielä öisinkin pysytelty 15 asteen paremmalla puolella, mutta keskiviikoksi povataan 11 asteen minimilämpötilaa, ja torstaina jäädään jo alle kymmenen. Tuuletkin nousevat kuulemma myrskylukemiin.

Johan tässä ollaankin kesästä nautittu. Lauantaina käväistiin taas yhdellä lähiseuturetkellä, kun kävimme viimein katsastamassa Giardino di Boboli eli Palazzo Pittin upean puutarhan Firenzessä. Siinä rinteitä reippaillessa tuli sen verran hiki, että paitakin liimautui selkään kiinni. Asteitakin oli tosin 25.

Vihreää, vettä ja patsaita - Boboli on toscanalainen puutarha aidoimmillaan
4,5 hehtaarin puutarha sijaitsee ihan Firenzen ytimessä...
... mutta sen takapihalla ollaan jo ihan maaseudulla. Uskomaton muutos.

Hikoilu saattoi tosin johtua myös korkeasta ilmankosteudesta, josta olemme myös viime viikkoina päässeet nauttimaan. Oikeastaan koko kesän, heinäkuun sateista lähtien. Mikä tarkoittaa, että tänä vuonna "kesä ei todellakaan kuivannut", eli myös sisätiloissa on ollut harvinaisen kosteaa. Koska lämpöä riittää ulkona edelleen, emme ole vielä laittaneet pattereita päälle, mistä johtuen kosteuden saattaa todella tuntea - ja nähdä. Illalla nukkumaan mennessä tyyny tuntuu kostealta, vaatteiden kuivuminen kestää päiväkausia ja muutamat ulkoseinien vastaiset asunnon nurkat alkavat näyttää tältä...

Pintahometta, joka näyttäisi lähtevän pesemällä pois

Ah, ihanaa! Nyt ymmärrän paremmin, miksi täkäläiset tuulettavat petivaatteitaan päivittäin ja pitävät ikkunoita jatkuvasti auki. Kohta lienee pakko pistää lämmitys päälle, jotta saadaan kosteus hallintaan. Ja kai sitä noiden viilenevien öiden myötä jo kohta voisi muutenkin.

Mutta onhan tässä silti vielä aika paljon matkaa kotimaisiin lukemiin (hrrrr). Ollaankin merimiehen kanssa pohdittu, että onko Suomessa nyt jotenkin poikkeuksellisen kylmää vai ollaanko me tosiaan unohdettu miten nopeasti se talvi kotimaahan tuleekaan? Ei kai nyt lokakuussa vielä kuuluis olla toppatakkikelit? Vai? Sen kyllä tiedän, että on täkäläisittäinkin poikkeuksellista, että edes takkikausi ei ole vielä alkanut. Mut silti. Talvi lokakuussa, kiitos ei.


3 kommenttia:

  1. Täällä taas lämpötilat poikkeuksellisen korkeita. Nyt 10 päivän ennuste näyttää vähintään +24. Ja yöt 17. Pikkaisen etelämpi sijainti vaikuttaa :-)

    VastaaPoista
  2. Lucky you! Kyllä meinaa tuntuu kylmältä noi aamut. Lämmintä on oikeastaan vasta iltapäivällä, mut tänäänkin päästiin kuitenkin kahteenkolmeen. Eilen näin pari (vaaleaa) turistia shortseissa, t-paidassa ja fläpärit jalassa. Erottuivat jo katukuvasta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin näkee samaan aikaan laidasta laitaan toppatakkia ja hellemekkoa :-D Vaihtelee kyllä päivittäin, nyt jotenkin viileä aamu. Meinaa varpaat parella, kun ikkuna auki.

      Poista