sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Kesäale!

Toscanassa on shoppailtu alennusmyynneistä nyt pari viikkoa. Täällä alet alkavat myöhemmin kuin Suomessa, talvella yleensä loppiaisen kieppeillä ja kesällä viikko juhannuksen jälkeen. Tänä vuonna kauppa on käynyt erinomaisesti - ensimmäisen viikonlopun myynti kasvoi jopa 20 % edellisvuoteen verrattuna. Tämä tekee hyvää Italian kituvalle kaupalle, sillä alkuvuoden myynti on ollut 7 % normaalia hiljaisempaa.

Joko italialaisten ostotottumukset ovat muuttuneet, tai sitten epävakaa taloustilanne näkyy jopa täkäläisissä vaateostoissa. Kuulemma aiemmin alennusmyynneistä on haalittu lähinnä kalliita vaatteita, tätä nykyä ostoja pantataan ja vaatekaappi uudistetaan vasta roimien hinnanalennusten myötä. Mun vuodelta 2007 peräisin olevassa Italian matkaoppaassa todetaan nimittäin*: "Noin 60 prosenttia italialaisista naisista pukee kahdesti vuodessa itsensä uudelleen, uusimpien sävyjen ja tyylien sanellessa valinnat. Sesongin vaihtuessa on tavallista, että naiset ottavat päivän vapaata työstä vain järjestelläkseen vaatevarastonsa uudelleen. Italialaiset käyttävät jopa 50 prosenttia nettotuloistaan vaatteisiin ja muotiin, ja designasusteita pidetään kaikille kuuluvana vaihtoehtona." En ole varmistanut edellisen paikkansapitävyyttä täkäläisiltä ystäviltäni, mutta kyllä ne tyyliin panostavat, selvästi.

Itse pyörähdin alennustangoilla heti ekalla viikolla, enkä löytänyt juuri mitään. Eilen tajusin, miksi. Kävin Viareggiossa tapaamassa siellä lomailevia ystäviäni ja multa kysyttiin: "Oletko shoppaillut täällä paljon?". Oli pakko vastata, että en. Ei sillä, etteikö täältä oikeasti löytyisi mitään ostettavaa, ja todistetusti olen ainakin muutamaan otteeseen höllentänyt kukkaronnyörejä, mutta pakko on todeta, että pari vuotta downshiftaamista on muuttanut myös mun kulutustottumuksia. Kieltämättä en ole juuri edustustilaisuuksissakaan pyörinyt, joten muotia ei juuri tarvi seurata, mutta olen myös huomannut, että en enää saa shoppailusta samaa tyydytystä kuin aiemmin. Pari kertaa vuodessa on ihan hauska irrotella, joo, ja loput ostaa tarpeeseen. Tällä hetkellä ei näköjään ollut kummankaan aika. Näin sitä ihminen muuttuu.

Tosin nettikaupoista huomaan ostavani yhä enemmän. Italian Amazon kuljettaa tavarat toimitusmaksutta kätevästi perille päivässä, parissa. Abercrombien verkkokauppa tuli tutuksi tyttäreni tilausten myötä ja koiranruuat ja muut tarvikkeet olen jo kolme vuotta tilannut Zooplussasta. Myös merimiehelle kannetaan paketteja lähes viikottain, ties mistä erä-, urheilu-, kalastus- ja autotarvikekaupoista. Kuriirihemmoista on tullut jo ihan hyvänpäiväntuttuja - viimeksi kuulin kehuja siitä, kuinka italian kielitaitoni on parantunut huimasti parissa vuodessa. Taidan tilailla vastedeskin ;)
 
"Tullikoira" mielipuuhassaan, taas yhtä pakettia "avaamassa"

Josta tuli mieleen, että olenhan mä tosiaan tilannut vastikään käsilaukun, kellon ja lentolaukun, ja merimiehen kanssa pyörähdettiin Barberinon outletissa San Gimignanosta tullessa, josta ostin - hyvillä alennuksilla - pari paitaa ja yhdet shortsit... Kolmet kengätkin olen lähiaikoina hankkinut (tarpeeseen). Eli ehkä en kuitenkaan niin paljon ole muuttunut. Tai sit on tosiaan vaan hyvät alet.

* Kiitos lainauksesta kuuluu Tammen "Näe ja koe Italia" -oppaalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti