Siis tätä näin |
Asiaan syvemmin perehdyttyäni selvitin, että kyseinen vuosina 1800-1843 elänyt egyptologi oli syntyisin Pisasta. Pisan yliopistossa opiskeltuaan ja opetettuaan Rosellini lähti tutkimusmatkalle Egyptiin ranskalaisen Jean-Francois Champollionin seurueessa 1828-1829. Lukemani kirja kertoo tästä retkestä. Matkallaan Rosellini hankki kasan egyptiläisiä taideteoksia, jotka on sijoitettu muun muassa Firenzen ja Torinon Egypti-museoon. Tuli muuten aikamoinen palo vierailla noissa.
Pisassa - kuten koko Italiassa - törmää jatkuvasti Nimiin eli maailman tunnetuimpiin tiedemiehiin, taiteilijoihin ja poliitikkoihin. Pisalaisista kuuluisin lienee Galileo Galilei, jonka joissakin legendoissa väitetään pudottaneen Pisan tornin huipulta eripainoisia, -tiheyksisiä ja -muotoisia esineitä ja tarkastelleen niiden kiihtyvyyttä putoamisen aikana tavoitteenaan osoittaa, että kappaleen putoamisaika ei riipu sen massasta. No, väittävät ettei niin todellisuudessa tapahtunut, mutta joka tapauksessa tämäkin kaveri on syntyjään pisalainen ja paikallisessa yliopistossa vaikuttanut.
Kolmesataa vuotta ennen Galileita Pisasta ponnisti Leonardo Pisano eli Fibonacci, matemaatikko, joka vaikutti arabialaisen lukujärjestelmän yleistymiseen Euroopassa. Kuuluisa on myös Fibonaccin lukujono, joka Turussakin maamerkkinä vaikuttaa. Täällä Fibonaccille on omistettu yksi Arnon rantakaduista.
Tuoreemmista Nimistä maan nykyinen pääministeri Enrico Letta on syntyjään pisalainen. Varsinaisiin mainetekoihin tämä Italian historian kolmanneksi nuorin pääministeri ei vielä ole yltänyt, mutta onpahan taas yksi niistä, jotka vievät Pisaa maailmankartalle.
Historian ja nykypäivän rinnakkaiselo on mielestäni yksi kiehtovimmista asioista Italiassa. Syyslomalla nähdyt Pompeiji ja Rooma ovat tietenkin omaa luokkaansa, mutta itselleni merkityksellinen oli myös käynti Vincin kylässä, joka on puolimatkassa Pisan ja Firenzen välissä. Siellä syntyi ja varttui monitaituri Leonardo da Vinci, jota ei juuri tarvitse esitellä. Pieneen kyläpahaseen on sittemmin rakennettu mielenkiintoinen museo Leonardino, joka esittelee tämän lahjakkaan tiedemiehen, taidemaalarin ja tutkijan aikaansaannoksia. Suosittelen käymään, jos täälläpäin (autolla) liikutte.
Muistutus historiasta tämäkin |
Eikä tässä tosiaan tarvitse kuin lähikaduille lähteä, niin muistutuksia suurmiehistä tulee vastaan vähintäänkin katukylttien muodossa, kuten tuo ystävämme I. Rosellini. Toisissa ei lue Nimiä, mutta kertovat silti maan pitkästä ja kunnioitettavasta historiasta, niin kuin vaikkapa tuo lähipuistosta San Giuliano Termeen lähtevä akvedukti. Tai Pisan kaupungin muuri. Onhan näitä, joo-o.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti