keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Vähän tasoitusta

Jo riittää kehuskelu aurinkoisista keleistä, elämisen sietämättömästä keveydestä ja koulun hienosta sujumisesta. On pienen tasoituksen vuoro.

Kouluviikon nro 4 tilannepäivitys on ohuenlainen, sillä Patu ei viikkoa ole vielä edes aloittanut ja Pinskukin sai viikon ensimmäisen työpäivän pulkkaan vasta tänään. Herran status on lauantaista asti ollut about tämä:

Petipotilaana

Heti kun siirryttiin kesästä syyspäiväntasauksen yli, niin eiköhän kaverille nouse kuume. Mitään muita suurempia oireita (päänsärkyä, kurkkukipua ja pahoinvoinnin tunnetta lukuun ottamatta) ei ilmaantunut, mutta lämpö huiteli pari päivää reippaasti yli kolmeysissä ja senkin jälkeen vielä sellaisissa lukemissa, että meikäläinen olisi ihan kanttuvei. Sen verran mystinen ja voimat kadottava tauti oli kyseessä, että päätettiin varmuudeksi eilen käydä etsimässä se ihmislääkäri ja varmistaa että pojalla ei ole angiinaa tai mitään vastaavaa.

Niinpä merimies ja poika lähtivät paikallisen sairaalan vastaanotolle (lue: päivystykseen lastenosastolle) kera eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Lääkäri otti vastaan kolmessa minuutissa, diagnoosi tuli viidessä ja mitään virusta kummempaa ei (onneksi) löytynyt. Angiinan pikatestikin näytti puhdasta. Saatiin epikriisi paperilla mukaan ja käsky palata kolmen päivän kuluttua, jos kuumeilu jatkuu. Signor Massart puhui ok englantia, kustannus käynnistä meille oli 0 euroa, helpotus suuri ja mikä parasta, paraneminen lähti käyntiin samantien. Palvelutaso oli siis tosiaan kohdillaan.

Pinsku taas vietti maanantain kotosalla vähän niinkuin varmuuden vuoksi. Oli aika aktiivinen viikonloppu takana ja sunnuntai-iltana voimat totaalisen loppu. Päätettiin tarkastella tilannetta maanantain, ettei veljen tauti vaan lähtisi kiertämään, mutta jo puoleen päivään mennessä selvisi, että ei lähde ainakaan neidin suuntaan, ja tyttö oli itsekin sitä mieltä, että "tyyyylsäää, haluun kouluun".

Mutta ei tässä vielä kaikki. Maanantai-iltana hampaita pestessä kiinnitin huomiota Patun päässä vilistäviin ötököihin, lukuisiin. Huuto merimiehelle ja diagnoosi: täitä. Niistä oli varoitettu jo kouluun tutustumispäivänä, joten oletus on, että koulusta olivat päähän tarttuneet. Pengottiin siinä samalla koko porukan tukat, ja Pinskulta löytyi näitä pikkukavereita myös, multa kasa saivareita, merimieheltä ei mittään. Ja tämähän tarkoitti sitä, että myöskään tiistaista ei tullut koulupäivää sitä jo kovasti odottaneelle neidille, sillä pää piti ensin hoitaa kuntoon.

Tiistai kuluikin sitten rattoisasti näissä merkeissä:

Tarvikepakkaus ja ohjeiden tulkintaa Googlen avulla


Onnekkaita ovat lyhyttukkaiset. Pinskun pään puhdistus kesti reilun tunnin + toisen kampaussession vielä illalla, Patu pääsi noin puolella tästä ja samaan tapaan homma sujui meillä aikuisilla. Tuloksena kymmeniä (ellei satoja?) kiikkiin jääneitä munia, muutama (kuollut) täi ja hyvin kammattu tukka.

Pyykkikone on laulanut tauotta eilisaamusta lähtien, kaikki lakanat ja tyynyliinat ja lähiaikoina käytetyt vaatteet on vaihdettu ja pesty kuudessakympissä, pehmolelut pakastettu ja lattiatkin mopattu. Huoh. Mut nyt alkaa kyllä olla aika puhdistunut olo. Kampaamistahan tässä jatketaan päivittäin ja uusi kemikaalikäsittely on edessä viikon päästä, mutta toistaiseksi on rauha maassa.

Ei mitenkään miellyttävä kokemus tämä täijahti, voin sanoa, mutta hämmästyin itsekin kuinka paljon vähemmän tämä homma mua iljettää kuin alunperin kuvittelin. Pääkin on (kieltämättä) kutissut jo jonkin aikaa (niin, jokuhan olis voinut tehdä tästä jotain fiksuja johtopäätöksiä) ja ne hyttysenpuremat saaneet muutenkin raapimaan, joten siinäkään suhteessa tämä ei ole niin järkyttävän dramaattista. Nyt vaan pidetään peukkuja, että kaverit lähtee nopeasti litomaan.

Joka tapauksessa, kun hoito oli aloitettu ja tilanne (ainakin toistaiseksi) hallinnassa, sai neiti luvan mennä kouluun tänään (kivaa oli). Patu veti vielä lonkkaa, mutta huomenna otetaan herrankin kanssa suunta kohti Piazza Tonioloa. Ja mä voisin ehkä viimein tehdä jotain opintojeni eteen. Ellei Mr Murphy keksi vielä jotain muuta pientä kivaa.

maanantai 24. syyskuuta 2012

Rytmi

Toisinaan on vaikeaa sopeuttaa oma päivärytminsä täkäläiseen. Yritän edelleen toistuvasti lähteä asioille alkuiltapäivästä, ennen kuin haen lapset koulusta. Vaan eihän se käy. Siesta, tai la pausa kuten iltapäiväbreikkiä täällä nimitetään, on vahvasti käytössä. Lukuunottamatta muutamia ketjuliikkeitä ja isompia myymälöitä, kaupat, postit ja virastot sulkevat ovensa noin klo 13 jopa klo 16 asti. Ja se olis just se aika, jolloin haluaisin hoitaa asioita. Höh.

Iltapäivän tauko ei kuitenkaan tarkoita, että täällä otettaisiin (työ)elämä jotenkin rennommin. Tänäkin aamuna kuhina oli kova klo 8 aikaan, jolloin ainakin iso osa opiskelijoista näyttäisi aloittavan päivänsä. Naapurin lihakaupassa ja muissakin lähistön pikkuliikkeissä liikehdintä alkaa jo klo 6 ja asiakkaille ovet aukeavat klo 7. La pausan jälkeen kauppa on auki klo 20 asti. Muutenkin "viiden ruuhka" ajoittuu täällä myöhemmäksi, n. 19-20 aikaan. Toisaalta myös tuolloin klo 13 ruuhka on melkoinen, kun porukat lähtevät joukolla kotiinsa tai lähiravintoloihin syömään. Italialaisille lounas, pranzo, on yleensä päivän pääateria, joten edellispäivän tähteet mikrossa lämmitettynä on harvemmin tapana (paitsi nyt, jos/kun ihmiset joutuvat säästämään yleisen taloudellisen tilanteen takia).

Kuva täältä: http://www.buoni-pasto.com/pausa_pranzo.html

Merimiehen toimistossa la pausaa ei vietetä. Työpäivä on 9-17 ja niin varmaan muissakin toimistossa (sis. lounastauon). Moni tulee töihin myös lauantaiaamupäiväksi. Myös pikkuliikkeet on avoinna lauantaiaamuisin ja isommat klo 21 asti. Sunnuntaisinkaan ei kaikkialla vietetä pyhäpäivää, eilen esim. käytiin Carrefourissa klo 20 jälkeen hoitamassa viikon ruokaostokset. Sen sijaan maanantaiaamuisin jotkut liikkeet pitävät ovensa kiinni.

Pitkiä päiviä tekevät, nuo italialaisetkin. Toisaalta koti- ja työelämä limittyvät monilla todnäk nätisti toisiinsa, sillä neljännes italialaisista työllistää itse itsensä ja perheyrityksiä on paljon. Muutenkin pk-sektori on vireää; asukaslukuun suhteutettuna yli kolmanneksen EU:n keskiarvoa suurempi. Naisten määrä työelämässä on kasvanut, ja täällä pohjoisessa johtanut mm. siihen, että syntyvyys on nykyisin hyvinvointivaltioiden pienimpiä.

Jännä juttu muuten tuo pohjoisen ja eteläisen Italian ero. Kaveri kertoi italialaisen tuttavansa sanoneen, että ero Suomen ja Pohjois-Italian (Milanon) välillä on pienempi kuin ero Pohjois-Italian ja etelän välillä. Tämä saattaa selittää sitä, miksi itsestäkin tuntuu että täällä moni asia toimii kuten kotimaassa on tottunut. Siis toimii, vaikka tuo iltapäivien rytmihäiriö ottaakin välillä vähän pannuun.

Mun oma rytmi on edelleen aika joustava, joten ihan turhaan tässä oikeastaaan marisen. Maanantaisin on yleensä opiskelupäivä, tiistaisin menen koululle lounas- ja välituntiavuksi klo 12-13 ja koska päivästä tulee muutenkin rikkonainen, olen ajoittanut tiistaille vähemmän pitkäjaksoista keskittymistä vaativia hommia, siivousta ja asioiden hoitoa. Keskiviikkoisin on italian(yksityis)tunti klo 14-15 ja aamupäivä menee useimmiten edelliskerran läksyjen parissa. Torstaisin ja perjantaisin on taas opiskeluja ja/tai töitä. Tai vapaapäivä, jos siltä tuntuu :)

Lasten kuskaus edestakas vie päivästä oman aikansa. Koiran lenkitys (päivittäin 1,5-2 h) ja arkiruuanlaitto on myös meikäläisen hommia. Jossain välissä hoidan myös omat urheiluni, juoksulenkit ja jumpat. Joten ei tässä mitään laakereilla lepäillä, kiireisiä ollaan kuin eläkeläiset.

Ihan parasta tässä kaikessa on kuitenkin se, että voi elää aika lailla fiiliksen mukaan*. Ylipäänsä elää tässä hetkessä. Ja se tuntuu niin hyvältä, että suosittelen kyllä tällaista väliaikaistakin leppoistamista ihan kaikille, oli kansantaloustieteilijät siitä mitä mieltä tahansa.

Hapekasta viikkoa!

*Toistaiseksi, ihan varmaan tulee vielä hoppu sen gradun kanssa tätä menoa

torstai 20. syyskuuta 2012

Oikaisu

Taannoin ihmettelin lähistöllämme asuvien dottoreiden ja dottoressojen suurta määrää. Syy selvisi eilisellä italiantunnilla: täällä kaikki, jotka ovat suorittaneet jonkun (myös alemman asteen) yliopistotutkinnon, voivat nimittää itseään em. nimikkellä. Vahvistus löytyi tänään Wikipediasta.

Ja monilla niillä on lisäksi kotitoimisto, tiesi merimies kertoa. Et ehkä ne ei oo niin tittelinkipeitäkään.

Scusi.
t. dott. H.

keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Viikko numero kolme

Pistetään tämmönen kuvituskuva tähän alkuun, joka ei liity seuraavaan
tekstiin juuri mitenkään. Paitsi että kyse on (ilmeisen antiikkisesta)
koulubussista, joka on parkkeerattu tohon meidän nurkille.

En ois millään pari viikkoa sitten uskonut, että lapset ihan totta sopeutuu tähän kouluhommaan näin nopeasti. Tällä viikolla ollaan oltu jopa hilpeissä tunnelmissa sekä kouluun mentäessä että sieltä palatessa. Esimerkiksi maanantaina kotimatkalla Patu demonstroi, mitä tapahtuu kun joutuu olemaan sanojen puutteesta johtuen hiljaa suurimman osan ajasta, ja suu pääsee vähän kuivumaan. Kuinka sitten kuuluukin pelkkää pihinää, kun yrittää sanoa vaikka "good morning". Naurettiin Pinskun kanssa esitystä vedet silmissä :)

Jos ne sanat ois hallussa, uskaltais koulussa kuulemma jo puhuakin. Jollakin tapaa ovat silti onnistuneet kommunikoimaan, kun Sofia tuli tuossa päivänä muutamana esittelemään mulle suomen kielen taitojaan. "Koira, kissa, istu" ja muutamat muut tuli ihan täydellisellä aksentilla. Molempien luokat toivottavat aamuisin toisilleen "hyva huomentta" ja niin edelleen. Eilen Patu pelasi tietokoneella ja kommentoi yhtäkkiä "help, aiuta" eli samma på italienska. Lapset laskevat myös näppärästi yhteentoista sekä englanniksi että italiaksi.


Giuseppe Toniolo koulun aulasta.
 
Koulussa on tapahtunut myös muutoksia. Pinskun ope vaihtui vähän ykskaks yllättäen, kun Mr Nathan siirtyikin lukion puolelle. Uusi ope miss Annie on tulossa Uudesta-Seelannista viimeistään ensi viikon alussa ja siihen asti rehtori miss Wendy pitää ohjia käsissään. Neitimme ei tunnu olevan vaihdoksesta moksiskaan, kuulemma ihan kiva että tulee naisope. Hyvä näin.

Ensimmäinen tutkimusjakso on sekin pyörähtänyt käyntiin. Westminsterin kv. koulussa oppiaineita ei jaotella perinteiseen tapaan niin, että otetaan päivän aluksi pari tuntia matematiikkaa, sitten äidinkieltä/italiaa/englantia ja lopuksi vaikka liikuntaa. Sen sijaan lasten kanssa tutkitaan yhtä laajempaa aihepiiriä 4-6 viikon ajan. Pinskulla vuorossa on uskot ja uskonnot ja Patulla erilaiset roolimallit. Toki tämän lomassa lasketaan matikkaa*, lauletaan ja liikutaan kuten muuallakin. Olen erittäin viehättynyt tästä tavasta opettaa ja on hienoa, että lapset pääsevät opiskelemaan tähän päivään tuodulla metodilla. Alla oleva (pitkähkö mutta viihdyttävä, englanninkielinen) video kuvaa koulun opetusfilosofiaa ja sen taustoja hyvin.

 * Täällä KAIKKI kertotaulut pitää muuten osata jo 7-vuotiaana ja pirun hyvin. Vähän haastetta.


Kielikin on ilmeisesti tarttunut jo ainakin korvaan jos ei muuten, kun Pinsku totesi mulle yhtenä iltana (englanninkielistä, koulusta lainattua) kirjaa ääneen lukiessani, että: "Äiti, sun englanti kuulostaa ihan ruotsilta". Aivan! Sitä se syntyperäisten englanninkielisten kuuntelu saa aikaan.
 
Mutta jottei menisi ihan yksipuoliseksi hehkutteluksi, otetaan loppuun haastattelunpoikasta. Aika nihkeästi vastasivat, mutta pääsivätpähän ääneen kuitenkin:
 
Millasta koulussa on ollut?
Patu: Ihan mukavaa.
Pinsku: Kivaa.

Mitä siellä tehdään?
Patu: Koulutehtäviä, mennään puistoon ja syödään.
Pinsku: Kaikenlaista. Ollaan paljon ulkona, siellä on matikkaa ja uskontoa. Läksyjä tulee harvoin.

Minkälaisia koulutehtäviä? Mikä on ollut suosikkisi?
Patu: Kaikenlaisia. Suosikki on ehkä laskutehtävät. Ne ei oo vaikeita.
Pinsku: Kivoja. Sellainen kuvatehtävä, jossa kuvattiin iPadilla ja sitä sai muokata.

Onko sulla kavereita? Mitä te teette yhdessä?
Patu: On, Eduardo. Ollaan yhdessä, mut ei voida leikkiä paljon mitään kun en osaa kieltä. Mutta jos otan jonkun lelun mukaan, niin pystytään leikkimään.
Pinsku: On ihan riittävästi. Kaksi kaveria nimeltä Isabella ja Sofia. Ollaan puistossa yhdessä ja leikitään.

Miten se leikki sujuu ilman yhteistä kieltä?
Pinsku: Hyvin. Puhutaan käsikielellä. Olen opettanut Sofialle vähän suomea.

Oletko itse oppinut italiaa?
Pinsku: joo, vähän.

Entäs englantia?
Pinsku: kyllä. Yes, no, what's your name ja aika paljon muutakin.

Onko opettajasi kiva?
Patu: On.
Pinsku: On. Tai mun ope on nyt miss Wendy joka on meidän koulun rehtori. Mun vanha ope Mr Nathan jäi pois ja meille tulee sen tilalle kohta uus opettaja miss Annie.

Onko koulussa jotain tylsää?
Patu: Ei.
Pinsku: Ei oikeastaan.

Vieläkö sua jännittää kouluun meno?
Patu: Ei eikä itketä.
Pinsku: Ei.

Lopuksi mainittakoon vielä, että lapset antoivat tänä aamuna koko koulutaipaleen arvosanoiksi 5- ja 4+ (asteikolla 1-5). Vaikka koulupäivät on niin pitkiä että joskus vähän valituttaa. Mutta ei meillä nyt enää mitään hätää koulun suhteen ole! Jee!

maanantai 17. syyskuuta 2012

Tasan ei käy onnen lahjat

Syksy on (ainakin toistaiseksi) peruttu.

Kävelin just tunnin verran koiran kanssa ja totesin, että

a) lenkkeily virkeänä valoisan aikaan, vailla kiirettä, on mahtavaa. Ja, että
b) syyskuun kelien pitäisi olla aina tällaisia.

Me palmujen kanssa viihdytään täällä

Hellelukemissa mennään, taivas on pilvetön, tuuli lempeä. Näin kesäihmisenä ei voi kuin hihkua riemusta.

Viikonloppuna kylässä käväissyt kaveri totesi ykskantaan: "On noi Suomen kelit kyllä perseestä." Niin-pä. Saa nähdä, voiko niihin enää sopeutua, kun on saanut tuta mitä muutakin voisi olla tarjolla. 

Samaan aikaan toisaalla...

Tsemppiä sinne koleuteen, olette ajatuksissani.

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

The Torni

Jos se olis suorassa, ei varmaan kiinnostais yli miljoonaa turistia vuosittain. Mut niin vaan italialaisten rakennustaito yhdistettynä pettävään maaperään sai aikaan yhden maailman parhaista turistikohteista, ainakin mitä valokuvaukseen tulee.

Arvatkaa mitä nää tekee?

Tänään käytiin taas pyörähtämässä tornilla, ja saatiin albumiin pari uutta kuvaa. Sekä ostettua jälleen pari matkamuistoa (ja tehtyä lista niistä, mitkä pitää vielä ostaa).


Pikkasen tohon suuntaan... noin!

Torni kuuluu järjestämiemme turistikierrosten vakikohteisiin, tietenkin. Sisällä ollaan toistaiseksi käyty vain kerran, elokuun kiihkeimpänä loma-aikana, ja oltiin varmoja että joudutaan odottamaan vuoroamme about koko päivä. Mutta niin vaan liput järjestyi tunnin sisään (ilman varauksia) ja muutenkin koko homma oli organisoitu käsittämättömän hyvin - noin niinku italialaiseksi.


Pisa tornista

Niitä, jotka ei torniin asti ole vaivautuneet, voin lohduttaa, että vaikuttavampi se on maasta käsin. Vaikka onhan 296 marmori(tms) portaan kapuaminen ihan jännä kokemus. Ja vinous.

Mutta tiesittekö että näitä on Pisassa muitakin? Semmonen - toki huomattavasti pienempi - versio kuin San Michele degli Scalzi tässä meidän lähellä on ihan yhtä kallellaan. Turisteja tuolla ei näy nimeksikään, vaikka tornille johtava Viale delle Piagge on mahtava kohde kävelyretkelle. Sain tästä vinkin ihan ensimmäisinä Pisan-päivinä ihanalta naapurin sedältä, vanhalta karabinierikenraalilta, joka puhuu (poikkeuksellisesti) oikein hyvää englantia. Ja kyllä, tämänkin tornin kallistuksen todella huomaa.

Todistusaineistoa toisesta tornista.

Sen sijaan Signor Francini ei tukenut Lonely Planetin väitettä siitä, että täältä löytyisi vielä kolmaskin, Chiesa di San Nicola. Noh, täytyy joku päivä reippailla katsomaan omin silmin, miten asia on.

Ihan loppuun on pakko linkittää huippuvideo, jonka nähtyään yksikään keikka The Tornille ei enää ole entisensä. Tsihi.


lauantai 15. syyskuuta 2012

Vessajuttu

Seuraa Aivan Turha Päivitys.

Semmosta mulla vaan, että Esselungasta (päivittäistavarakauppa, josta tuli heti mun suosikki) löytyi kotimaasta tuttua vessapaperia. Ei ole nimeltään Lotus Soft Embo, mutta ihan samaa kamaa on huuhdeltavine hylsyineen (jonka ideaa en ole vieläkään tajunnut). Ja NIIN paljon parempaa kuin täällä normina oleva 2-kerrospaperi.

Tämmöstä

Voi, elämän pieniä iloja.

perjantai 14. syyskuuta 2012

Syksy?

Eilen iltapäivällä alkoi tuulla kovaa ja pilviäkin kasaantui taivaalle. Vettä ei satanut, mutta kylmältä tuntui. Sisälläkin lämpötila "romahti" 24 asteeseen*, joten oli pistettävä villasukat jalkaan. Unohdettiin kaikki reippaat ulkoilut ja käperryttiin koko sakki olohuoneeseen viettämään leffailtaa.

Yöllä vähän paleli, pitää vissiin jo kohta kaivaa täkit esiin. Aamulla seiskan pintaan, kun lähdin spanielin kanssa ulos, piti heittää takki niskaan ja laittaa sukat kenkiin, kun lämmintä oli vaivaiset 12.

Onko tää nyt sitä syksyä?

Syystaivas?

On, jos italialaisia katsoo. Ilmeisesti vuodenaika ei katso lämpötilaa vaan kalenteria, sillä heti kun päästiin syyskuun puolelle, alkoi kaupungilla näkyä (talvi)saappaita. Virallisesti eletään vielä kuitenkin kesää, täkäläiset kun kuulemma laskevat syksyn alkavan syyspäiväntasauksesta.

Eikä nää tietenkään suomalaiselle mitään oikeita syyslämpötiloja vielä ole. Päivisin mittari kipuaa edelleen reiluun pariinkymppiin. Suomessa jos oltais, lähtis jengi rannalle ottamaan aurinkoa. Sitäpaitsi näyttää siltä, että eilinen/tänpäiväinen viilennys on vaan tilapäistä, ja viikonloppuna hypätään taas lähemmäs kolmeakymppiä.

No, ehkä täs vielä tarkenee.

Pikkasen silti pisti miettimään, että noita lasten kevät/kesä/syyskoulupukuja on tarkoitus käyttää  marraskuulle asti. Siis shortseja ja kesämekkoa. Very British, I would say. No, kaikkeen kai tottuu.

P.S. Annoin virheellistä tietoa autopostauksessani. Se ekan kuvan auto oli tänäaamuna taas tolla samalla risteyspaikalla ja EDELLEEN rutussa. Kai sillä sit ihan hyvin ajelee?

* Mehän ollaan tässä kesän mittaan totuttu siihen, että sisällä on VÄHINTÄÄN 28 astetta.

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Katsastus autoilukulttuuriin

Suomen Italian suurlähetystö tietää kertoa: "Italiassa auto on käyttöesine, johon tuleviin kolhuihin ei välttämättä suhtauduta kovin vakavasti." No älä. Kaikenlaista klommoa ja ruttua, lyttyyn ajettua puskuria ja hajoitettua peiliä on vastaan tullut. Maa on myös EU:n autoistunein heti Luxemburgin jälkeen. Teillä siis riittää vipinää.

Ton auton pieni peltivaurio oli korjaamatta ehkä kuukauden.
Huomaa myös pysäköinti risteysalueelle.

En ole vielä ajanut autoa täällä, mutta havainnoinut olen aktiivisesti. Autoilukulttuuri näyttäis olevan suht meikäläisen ajotyylille sopiva, eli pikemminkin proaktiivinen kuin tiukan normatiivinen. Tilaa tulee, jos sitä ottaa. Liikennettä luetaan koko ajan eikä sokeasti luoteta siihen, että kyllä se vasemmalta tuleva väistää. Jotenkin homma silti toimii hämmästyttävän hyvin. Tosin skootterit tekee liikenteestä aika mielenkiintoisen. Ne ohittaa oikealta, vasemmalta tai mistä milloin parhaiten pääsevät, pitävät liikennevaloja lähinnä nimellisinä ja kulkevat surutta kiellettyyn ajosuuntaan. Ei ihme, että skootterionnettomuuksia sattuukin paljon.

Mopoa joka lähtöön

En vielä ole tottunut - saa nähdä tulenko koskaan tottumaankaan - siihen, että mummoikäiset painaa skodeilla ihan samaan malliin kuin teinit. Pieni hymy nousee aina kasvoille, kun näkee kesäleninkiin tälläytyneen kuuskymppisen hyppäävän skootterin selkään ja kaasuttavan kaupungille. Mummot on myös aktiivisia autoilijoita, reippaita ja pelkäämättömiä. Kokemukseni mukaan Suomessa on useimmiten toisin. Muutenkin täällä näkee kotimaata useammin tilanteita, joissa nainen on ratissa ja mies istuu pelkääjän paikalla. Ehkä se johtuu siitä auton statuksesta käyttöesineenä?

Saatiin muuten viimein hankittua kaveri merimiehen virka-autolle. Verotuksellisista, hinnoittelullisista yms. syistä joista puolet menee yli mun hilseen, päädyttiin malliin, joka saksalaisen tutkimuksen mukaan pelottaa kanssa-autoilijoita eniten. Mahtava peli. Ainut pikku pulma on, että sen mahduttaminen autotalliin on senttipeliä. Ylimääräistä jää mahtavat 7 cm, ja kaiken kukkuraksi auto pitää peruuttaa talliin. Ou nou.


Hyvin se sinne mahtuu, jepjep.

Pitäis kuitenkin vissiin opetella toi millintarkka pysäköinti, koska täällä se tulee usein tarpeeseen. Kun niitä autoja on paljon ja kaupungit tiiviisti asutettuja, tekee toisinaan tilasta tiukkaa. Nokkelat italialaiset sitten parkkeeraa rinnakkain, hyvin lähekkäin, poikittain tai vaikka jalkakäytävälle, jos muualle ei mahdu. Sellasella ronskilla tyylillä mäkin varmaan saisin auton parkkiin, mutta valitettavasti tsitymaasturia ei ostettu mulle harjoittelukappaleeksi.


Pysäköinti pisalaisittain

Ja toinen versio. Arvatkaa kumpi on menosuunta?

Niinpä olen kallistumassa hyötyliikunnan elikkäs pyöräilyn kannalle. Hankittiin maanantaina mulle ja Patulle uudet fillarit (edellisen uuden sainkin 12-vuotiaana), jotta päästään koko perhe baanalle. Merimiehellä ja Pinskulla tämä asia toki olikin kunnossa jo ennestään. Eilen käytiin tunnin testiajelulla ja se oli ihan sairaan* nastaa!

Tosin voisin mäkin pienen bilikan hankkia. Tää naapurustosta bongaamani olis aika lailla mun tyylinen:

Voiko söpömpää olla?!

No, kattellaan.

* Lasten lempisana nykyään. Kaikki on sairaan kivaa, rumaa, tyhmää, ihanaa tai mageeta. Daa.

Roolit vaihtoon

Tällä viikolla on tapahtunut erikoinen käänne koulun suhteen: kuopus menee sinne mielellään ja esikoinen hannaa vuorostaan. Vaikka oikeastaan tän ei pitäisi olla mikään ihme, ottaen huomioon lasten erilaiset persoonallisuudet. Nimittäin:

Pinsku on nopea syttymään, ystävystymään, lähtemään mukaan. Kaikki uusi on lähtökohtaisesti mielenkiintoista, muutos on kivaa ja pitää virkeänä, elämä on ylipäänsä täynnä kiinnostavia, tutkimattomia mahdollisuuksia.

Patulle status quo on paras olotila. Silloin, kun hommat toimii niin kuin on totuttu, tulee turvallinen olo. Muutos on vastenmielistä, kaikki uusi arveluttaa. Vähemmän on enemmän. Miksi korjaamaan ehjää, muuttamaan tilannetta jolloin kaikki on hyvin?

Joten kun ollaan kouluviikossa numero kaksi, on esikoinen päässyt jo uutuudenviehätyksen yli, kun kuopus on vasta todennut, että rutiinit on hallussa ja homma onkin ihan nastaa. Tällä viikolla ei olla itketty aamuisin eikä päivisinkään, josta nuorimies on itsekin tohkeissaan. Päivät kuulemma "menee paljon nopeammin nyt, kun tietää mitä siellä tehdään".

Ei Pinskukaan aamuisin itke, mutta iltapäivisin kotiin on tullut kiukkuinen pieni pörriäinen. "Mieti että ite istuisit seitsemän tuntia päivässä puhumatta mitään", jne. Arvatenkin neitiä alkaa tökkimään se, että ei pysty ilmaisemaan itseään eikä siksi pysty osallistumaan luokan menoon kuten muut. Ei perhana pääse keskipisteeksikään. Onneksi sentään on niitä kavereita! Ehkä myös veljen reipastuminen on antanut tilaa omalle pahalle mielelle. Kukin vuorollaan.

Huoleen ei kuitenkaan ole syytä. Mr Nathan hehkutti viimeksi tänä aamuna sitä, kuinka nopeasti tyttö on päässyt mukaan, tietää mitä tehdään ja yrittää sinnikkäästi myös puhua. Kuulemma hämmästyttävän vikkelää toimintaa. Ope varmaan tietää mistä puhuu, kun on lukuisten Italian-vuosien lisäksi opettanut Libyassa, Omanissa, Saudi Arabiassa ja Qatarissa. Luulis, että on nähnyt kaikenlaista.

Tällä hetkellä siis valtakunnassa kaikki hyvin! En todellakaan luule, että tilanne jatkuu näin positiivisena loputtomiin, mutta nyt nautin joka hetkestä. Onni palasi kotiin, se vasta on mukavaa!


Koululaiset välitunnilla. Karuselli on kova sana.

perjantai 7. syyskuuta 2012

Paremmat kulmat

Joko italialaiset rakastavat (tuoda esiin) erilaisia titteleitä tai sitten näille meidän kulmille on vaan kasaantunut paljon dottoreja/dottoressia, avvocatoja ja ingegnerejä. Arvonimet nostetaan näyttävästi esiin postilaatikoissa, ulko-ovissa ja portinpielissä. Että vähän paremman väen kaupunginosassa asutaan.

Alueella on useampia puistoja, lukuisia pikkukauppoja ja kotoisia ravintoloita, pari kuntokeskusta, fransiskaaniluostari, yliopiston rakennuksia ja vankila. (Mikä ei kuulu joukkoon???) Tuosta viimeksimainitusta pienestä kauneusvirheestä huolimatta kulmat ovat rauhalliset ja turvallisen oloiset. Kuten oikeastaan koko tähän asti näkemäni kaupunki.

Pisan jokiranta tänä aamuna.


Asuminen ei ole ilmaista täälläkään. Asuntojen keskihinta Pisan kaupungissa on 3 300 €/m2, mikä ylittää reippaasti maakunnan ja alueen keskiarvon. Paritaloista saa pulittaa keskimäärin 3 100 €/m2 eli tosta puolivälistä otettuna meidän kämpän hinta on jossain lähempänä puolta miljoonaa. Ei muuten toudellakaan asuttais näin omistusasunnossa jos oisin täällä pidempään kotiäitinä tai jos merimies ei olis lähetettynä kotimaasta.

Täytyy siis ottaa ilosta kaikki irti. Keskustassa asuminen on muutenkin reilun kymmenen vuoden tauon jälkeen sangen virkistävää. Kaikki palvelut on lähellä eikä autoa tarvitse oikeastaan mihinkään. Bussipysäkkikin on ihan vieressä, ja esim. asemalle kävelee parissakymmenessä minuutissa jos bussin sattuu missaamaan. Monta vuotta pendelöineenä näitä pikkujuttuja osaa arvostaa.

Pisan keskiaikaista keskustaa rajaa muurit, joiden ulkopuolella asutaan juuri ja juuri. Muurien sisäpuolella on kaikki kiva, mm. The Torni (jonne muuten tänäänkin neuvoin pari turistia) ja kauppakatu Corso Italia. Ulkopuolellakin lääniä kyllä riittää, Pisahan on siis myös merenrantakaupunki - Marina di Pisa ulottuu Ligurianmeren rannalle. Väliin mahtuu laajahko puistoalue San Rossore Migliarino, johon aiotaan tutustua syvällisemmin syksymmällä kun helteet vähän hellittää (tänään taas 30 astetta, toim. huom).


Keskusta. Me asutaan juuri muurin ulkopuolella tuon oikeanpuoleisen pinkin
tähden kohdalla. Koulu on merkattu toisella pinkillä tähdellä.
Kuva: http://www.di.unipi.it/europar04/Location.html


Miltä täällä sitten näyttää? Olin aamulla ahkera ja kuvailin vähän hoodeilla.


Tosta välistä mennään meille.

... ja toiseen suuntaan näyttää tältä. Muuri on tosiaan lähellä.

Kotikatu toisesta suunnasta ja vähän kauempaa kuvattuna.

Tänne lähtiessä Pisa jakoi keskustelutovereideni mielipiteet aika lailla tasan. Puolet oli sitä mieltä, että täällä ei ole mitään ja toinen puoli tykkäs kovasti. Mulle täällä on just riittävästi kaikkea. Hyvä on ihmisen asustaa ja olla. Tykkään.

P.S. Punajuurista tuli hyviä.

P.P.S. Kävin moikkaamassa koululaisia välitunnilla. "Tänään itketti vaan vähän aamulla", totes poika hymyillen. Ihanaa.

torstai 6. syyskuuta 2012

Kokki kolmoset

Nonni. Kätevä emäntä kävi kaupassa tehdäkseen etikkapunajuuria, joita täältä ei ainakaan vielä ole löytynyt valmiina, ja joita muutamien ruokien kanssa kaipaillaan. Google Translate väittää sinnikkäästi, että ostin 1,5 kg punaisia nauriita. Kai se on sama asia???

No, kokeillaan. Myöskään väkiviinaetikkaa ei kaupasta löytynyt, mutta mennään viinietikalla (jonka laimennussuhde on 1:1 kun viinaetikalla on 1:2, kertoi Google).

Mun gourmet-osaaminen näyttäis lisääntyvän täällä huomattavasti, kun on pakko selvittää ja opetella sellaisiakin perusasioita, joita ei aiemmin ole tarvinnut miettiä. Tähän mennessä olen tehnyt täällä elämäni ensimmäiset:

  • Korvapuustit. Tässä hommassa lapset oli hyvänä apuna. "Parhaita mitä olen täällä syönyt", sanoi merimies. Kehutaso riittäköön.
  • Bearnaise-kastikkeen. Kamalaa. En tee uudestaan, tilaan valmispusseja Suomesta.
  • Kinkkukiusauksen ilman valmista peruna-sipulisekoitusta. Kinkkukuutiot oli sentään valmiina. Tämä oli erittäin positiivinen yllätys, eikä edes vaikeaa. Siis parasta kinkkukiusausta ikinä. Otetaan ohjelmistoon.

Nyt laajennetaan siis etikkasäilykkeisiin, ja sen jälkeen uppoudun karjalanpiirakoiden haasteelliseen maailmaan. Myös hernekeittoa on kokeiltava, vaikka vähän hirvittääkin sen hauduttamiseen (?) tarvittava aika.

Eiks näytäkin ihan oikeilta?!
Rumimmat on toki piilotettu alle.

Kuten yltä voi päätellä, en ole koskaan ollut kummoinen kokki. Kiirekin on aina ollut, joten on täytynyt turvautua puolivalmisteisiin. Ilman huonoa omaatuntoa. Tää seikkailu uusien ruokalajien maailmassa on kuitenkin ihan mielenkiintoista, ehkä tästä tulee tapa jatkossakin? Onnekkaita ovat lapset, kun ei enää tarvi todeta kavereille: "meidän äiti leipoo pullat pussista". Nojoo.

Tässä suhteessa omena on pudonnut kauas puusta, tai ainakin äidistä (merimieshän meillä aina se parempi kokki on ollut). Luontevien taitojen puutteesta huolimatta olen ottanut lapset sinnikkäästi mukaan ruuanlaittoon ja työ taitaa alkaa kantaa hedelmää. Tässä lasten koristelema kakku, joka nautittiin vapaapäivän kunniaksi (juhlapäivä se on vapaapäiväkin!):

Mansikka-mustikka-vadelmakakku, namskis.

Vielä suuremmat pisteet ansaitsee Pinskun kehittämä viikonloppujen aamiaistarjoilu. Lomalla se tuli sänkyyn klo 8.30, arkiaikataulussa varhennettuna n. klo 8. Lysti kustantaa 2 €/kk ja rahat ohjataan lyhentämättöminä pikkuveljelle (älkää kysykö, miksi). Kyllä meidän kelpaa!

Aamiainen mun makuun

Mut nyt siis punajuurihommiin. Katotaan kuin käy.

P.S. Ei ollut helppo kouluaamu Patulle tämä neljäskään, mutta positiivisesti katsottuna voisi nähdä kyllä ihan pikkiriikkistä edistymistä. Tai sit mun sydän alkaa vaan kovettua.

---- Edit 11:14 ---

JOKU ois voinut kertoa, että punajuurten vaatima pitkä keittoaika (jonka ymmärsin olevan tooosi pitkä) vaatii myös kattilan tarkkailua ja kenties nesteen ajoittaista lisäämistä. Että ei kannata ainakaan uppoutua kavereiden blogien lukemiseen siksi aikaa kun niitä keittelee. Muuten voi käydä näin:

No oho. Mut ehkä näistä tulee ihan hyviä
jos raaputtelee ne palaneet kohdat pois....? :D

keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Koulu

Tällä hetkellä päivä jakautuu kahteen hyvin erilaiseen jaksoon. Kamalaan aamuun ja parempaan, toivoa herättävään iltapäivään. Kolmannessa koulupäivässä mennään, ja tältä näyttää tänään:

Lapset on eri luokilla, Patu 2./3. luokalla jonka opena 29-vuotias Mr Thomas. Pinskun 4./5. luokkaa opettaa 37-vuotias Mr Nathan. Molemmat on brittejä ja hurrailen, kun saatiin nuoret miesopet. Suomessa ainakin meidän lasten koulussa on voimakas naispainotus suhteessa about 90/10, ja ikäjakauma siellä eläköityvässä päässä, joten tekee hyvää saada vähän toisenlaistakin perspektiiviä opetukseen. Luokat on tosi pienet: molemmissa kymmenkunta oppilasta. Kaikki muut lapset taitaa olla italialaisia ja molemmilla luokilla on vain yhdet uudet oppilaat meidän lasten lisäksi, sisarukset nämäkin (jotka aloittavat vasta ensi viikolla). Luokat tekevät tiivistä yhteistyötä ja yhteisiä tuntejakin on sisaruksilla alussa ollut mukavasti.

Kampaamon oikealta puolelta mennään kouluun.

Koulurakennus sijaitsee meiltä 10 minuutin kävelymatkan päässä, eikä ole suuren suuri. Tilat on jaettu mukavasti "osastoihin" niin että meidän muksujen käytävällä on 1-5-luokkalaiset, pienemmät toisaalla omissa tiloissaan ja isommat sitten vissiin eri kerroksessa/rapussa/talossa, kun niitä ei ole paljon näkynyt. Kodikasta on muttei mitenkään erityisen hohdokasta (en sitä kyllä koululta odottanutkaan, vaikka kymppitonnin vuodessa maksaakin). Välitunneille lapset menevät viereiseen puistoon, joka sattuu olemaan muutenkin meidän lempipuisto. Ruokailu on läheisessä ravintolassa (!), sisältää alku- ja pääruuan (!), ja annokset tulevat valmiiksi katettuina pöytään (!).

Veli ja sen sisko

Koulupäivä on aina klo 8:45-15:45. Pitkä, mielestäni. Lapset saisivat mennä itse kouluun, mutta iltapäivällä ne pitää hakea. Meillä on kuitenkin sen verran haastavia risteyksiä matkalla, että saatan lapset mennen tullen, myöhemmin varmaan koiran kanssa. Päivä koostuu siten, että eka välitunti on 10:20-10:40, ja silloin syödään kotoa tuodut (terveelliset) eväät. Seuraava breikki on lounastauko 12-13 ja sitten painetaankin iltapäivä putkeen. Lukujärjestystä ei ainakaan vielä ole, mutta keskiviikkoisin on liikuntapäivä ja perjantaisin kirjastopäivä. Ipadeja käytetään aktiivisesti opetuksessa (ja Google Translate on meidän lapsilla kovassa käytössä). Koulupuvut on pakolliset kaikille alle 11-vuotiaille, koskee myös liikuntaa. Koululaukku pitää olla "messenger style" eli reppuja ei sallita. Hiukset pitää pitää kiinni. Tarkkaa, mut kieltämättä ipanat näyttää aika päteviltä.

Lähtökohdat on mielestäni oivat. Mutta sitten tullaan siihen vaikeampaan puoleen, eli sopeutumiseen uuteen ryhmään ummikkona.

Eka päivä jännitti, totta kai. Vähän itkuakin oli päivän mittaan pirskahdellut, mutta iltapäivällä ilmeet olivat jo sangen iloiset. Esikoinen antoi ekan päivän arvosanaksi 4+ ja kuopus 3 1/2, mikä on aika hyvin kun asteikko oli 1-5. Pinsku oli saanut heti pari kaveria, Isabellan ja Sofian, ihanat neitokaiset, jotka halasivat kun lähdettiin kotiin. Kavereiden ansiosta Pinskun ahdistus lieveni hurjasti, ja neiti onkin sittemmin mennyt ihan mielellään kouluun, vaikka ymmärtämättömyys ja osaamattomuus ottavat päähän ja saavat olon tuntumaan tyhmältä.

Patulla sen sijaan on vaikeampaa. Suru hiipi puseroon ekan päivän iltana ja jatkui aamulla. Toisen koulupäivän aamu oli kurja, mieli apea sekä lapsella että äidillä. Urheasti pikkumies kuitenkin tunnille jäi, vaikka myöhemmin aamupäivällä oli tarvittu siskoa lohduttamaan, kun oli tullut niin kova ikävä äitiä. Tilannetta ei yhtään helpota se, että poika on hitaasti lämpiävää tyyppiä, ja ystävystyminen vie kauan ihan kotimaisissakin olosuhteissa. Aivan varmasti tuntuu yksinäiseltä, kun kavereita ei ole vielä löytynyt, mistään ei ymmärrä mitään ja rutiinitkaan ei ole vielä hallussa.

Patun näkemys siitä, millaista on missäkin

Kaikesta tästä huolimatta koulussa lienee myös mukavia hetkiä. Toisen päivän jälkeen kotimatkalla Patu oli taas sitä mieltä, että oli ihan kiva päivä. Ja usko huomiseen vahvistui taas vähän.

Ilottelua lempipuistossa kotimatkalla

Toisen päivän ilta meni ilman itkuja, ja kolmannen aamu lähti hyvin käyntiin, mutta koulumatkalla tuli takapakkia. "Tuntuu ihan vankilalta", pieni totesi, ja aloitti hysteerisen itkun. Oli pakko jäädä luokkaan hetkeksi lohduttamaan. Ei auttanut opettajan huomio, ei tiedossa ollut liikuntapäivä (futista!) eikä ensimmäinen luokkakaverilta saatu synttärikutsukaan. Kävi sitten niin, että sorruin lahjonnan tielle ja lupasin käydä ostamassa jonkun Wii-pelin palkinnoksi tsempistä. Tästä narustahan sitten varmaan vedellään jatkossakin...

Mutta pakko myöntää, että jonkun verran on omatuntoa ostettu puhtaaksi. Pieniä ylläreitä olen antanut joka koulupäivä ja perjantaina mennään ekan viikon kunniaksi lelukauppaan. Sitten pitäisi vielä selvitä ens viikon maanantaista (tasan tulee tekemään tiukkaa) ja loppuviikosta jollakin tapaa. Kaks viikkoa on useiden lähteiden mukaan se pahin jakso, sitten pitäisi helpottaa vähän. Niin tai näin, päivä kerrallaan tässä on mentävä ja toivottava parasta. Pidettävä mielessä, että tätä muuttoa ja koulua ON ihan oikeasti mietitty ja haaste päätetty ottaa vastaan. Nyt on raskasta, mutta palkinto odottaa toivottavasti siellä jossakin.
 
Kiitos virtuaalisen (vertais)tuen, oma pää on vielä jotenkin kasassa. Töitä saatikka gradua en ole pystynyt kuin vilkaisemaan, sen verran uuvuttavaa tämä koulun aloitus on ollut itsellekin. Onneksi, siis isosti ONNEKSI, mulla on mahdollisuus kerätä itseäni päivisin ja tukea lapsia muu aika. Tuntuu uskomattomalta, että joku voi selvitä tällaisesta muutoksesta lasten kanssa ja käydä itse samalla töissä. Nostan hattua. Mulle riittää hengittely.

tiistai 4. syyskuuta 2012

Oli kesä oli loma

Oho, taas meni viikko. Aika paljon on ollut kaikkea, ja sormia syyhyttää jo koulujutuista kertominen, mutta mennäänpä silti kronologisessa järjestyksessä ja summataan ensin mennyt kesäloma. Sen parhaat puolet, lähinnä. Sitten voidaan siirtyä ajassa nykyhetkeen.

Tässä lomassa oli kaikki onnistumisen ainekset: pitkä vapaa, aurinkoa, uusia kokemuksia, upeita rantoja, hyvää ruokaa, lämpimiä kesäiltoja ja aikaa yhdessäololle. Kyllä tolla reseptillä on pakko olla mukavaa, ja niin tosiaan oli. Sniff*.

Yritin haastatella perhettä koostaakseni jonkun "top 5" kesälistan, mutta en saanut mitään järkevää irti. Aurinko, lämpö ja uiminen saivat eniten mainintoja, ja sitten nousivat esiin erilaiset tekemiset. Kai se on ihan normaalia, että loma-arkea kotona ei juurikaan hehkutella (paitsi että mun mielestä ne pitkät, hitaat aamut oli kyllä ihan parhaita) vaan pysyvimmät muistot syntyy siitä, mitä on yhdessä koettu. Tässä lyhyet esittelyt esille nousseista keikoista ihan random-järjestyksessä:

Snorklausretki Lericissä

Elokuun puolivälissä, Marian taivaaseenastumisen päivänä, joka on täällä pyhäpäivä, vuokrattiin kumivene nelkytheppasella moottorilla ja kruisailtiin upea päivä merellä. Lericistä ajettiin kirkasvetiseen poukamaan, jossa snorklailtiin pari tuntia. Lounas nautittiin Portoveneressä, joka on maanläheisempi versio julkkisten suosimasta Portofinosta. Kaunis, yhtä kaikki. Iltapäivällä otettiin vielä toiset snorklailut ja nautittiin auringosta. Parasta oli, että koko sakki spanielia myöten pääsi mukaan ja tekeminen oli kaikille yhtä mieluisaa.

Kun lähdettiin takaisin Lericiin huomattiin, että meidän poukama oli täyttymässä meduusoista. Eikä mistään pikkusista vaan about päänkokoisista. Jätettiin siis paratiisi juurikin oikeaan aikaan, huh!

Pian pulahdetaan Poukamaan
Portovenere

 

Firenzen suunnan houkutukset

Itse Firenze ollaan säästetty turistiväljempään aikaan, mutta kaupungin suuntaan ollaan tehty parikin reissua. Yksi kesäinen viikonloppu vietettiin kylpylöistään tunnetussa Montecatini Termessä. Pistettiin elämä ranttaliksi ja otettiin oikein hotelli. Perimmäisenä ideana oli löytää kiinnostava mutta helppo, lähellä oleva paikka, jossa on koiraystävällinen ilmastoitu, ja - ennen kaikkea - uima-altaalla varustetu hotelli. Nähtävyydet oli plussaa. Ajettiin vajaa tunti, päädyttiin suloiseen pikkukaupunkiin art nouveau -henkiseen hotelliin jonnekin Clark Gablen aikaan, seurana bussilasteittain hollantilaisia ja saksalaisia eläkeläisiä. Syötiin hyvin, huviteltiin yötä myöten pienessä tivoli-tyyppisessä huvipuistossa, uitiin ja nautittiin auringosta (ja gin tonicista). Kylpylät jääkööt viileämpiin keleihin. Ihana paikka, ihana reissu.

Montecatini Termestä pääsee kaapelivaunulla Montecatini Altoon

Viime viikonloppuna tehtiin päiväretki Pistoian eläintarhaan, jolle Korkeasaari häviää - sorry vaan - 6-0. Eläimiä oli karhusta krokotiiliin ja aitaukset tilavia, mukavanoloisia. Muutamia eläimiä (kirahveja, norsuja ja vuohia ainakin) sai syöttääkin, mikä oli ihan huippua. Taas oli aurinkoinen päivä ja muutenkin mukava reissu. Tänne viedään syksyn vieraat!

Pitkä kaula, pitkä kieli.

Nokkela vuohi tuli syömään suoraan automaatista. Kyllä meitä nauratti :)

 

Ystävien kanssa vietetty aika

Saimme kesän mittaan muutamia ystäväperheitä vierailulle. Yhdessä oli hyvä ihmetellä italialaisten tapoja, ihastella maan nähtävyyksiä ja kokea jos mitä seikkailuita. Olen noita täällä aiemmin avannutkin, mm. Cinque Terren päivä oli mahtava, samoin luolaretki. Muun muassa useammalla rannalla, Cecinan AcquaVillagessa ja Pisan tornilla meillä oli seuraa sekä lapsille että aikuisille. Kyllä se vaan niin on, että paras kokemus on jaettu kokemus. Kiitos kamut käynnistä!

Pinskun näkemys siitä, millaista rantsussa on

Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja niin kävi että syyskuu tuli tännekin. Hyvät puolet: lasten 3 kk ja mun 2 kk oli todellakin ihan riittävän pitkät pätkät. Lomailu ei enää saanut aikaan sellaisia kicksejä kuin alussa eikä uiminenkaan tuntunut enää hohdokkaalta. Oman perheen naamat alkoi jo vähän tympiä. Merimies on innoissaan, kun ei ole enää ainoa joka elää normiarkea. Hyvä saada rytmiä elämään. Aika palauttaa terveet elämäntavat. Ja sateetkin saapuivat.


Tulevan viikon kelit on ihan jotain muuta kuin
mihin on täällä totuttu. Sadetta ja kylmiä öitä. Hrr.
Okei, on nää päivät ihan jees syyskuuks :)

Mennyttä kesää paremmin ei syksyyn ja uusiin haasteisiin voisi valmistautua. Joten arki alkakoon!


* Joku on tänään vähän herkällä tuulella.