torstai 30. huhtikuuta 2015

Kolmen asunnon loukussa

Paluu Suomeen alkaa konkretisoitua - meillä on asunto! Jännä huomata, miten paljon tämmöinenkin "pikkuseikka" vaikuttaa orientoitumiseen, sillä nyt lähes joka toinen lause alkaa sanoilla: "sitten, kun asutaan Turussa..." Tältä osin elämä on siis mallillaan, jopa paremmin kuin mallillaan, sillä asunto sijaitsee mahtavalla paikalla ydinkeskustassa, mutta silti puiston vieressä, kortteli jokirannasta ja hyvien bussiyhteyksien varrella, on ihanasta vanhasta talosta korkeine huoneineen ja leveine ikkunalautoineen, tarjoten oletettavasti suht. huolentonta asumista kolmeen pekkaan aina siihen asti, kun merimies lopulta kotiutuu noin vuoden päästä (!). Miinuspuolina mainittakoon pienehkö koko, saunattomuus, parvekkeettomuus, parkkipaikattomuus*, yksi wc ja "mielenkiintoinen" keittiöratkaisu, mutta täydellisyyttähän ei tässä lähdettykään hakemaan. Tyytyväisiä olemme!

Tulevan kotimme eteinen a'la Oikotie.

Mielenrauhan varmistaaksemme olimme hyvissä ajoin liikenteessä, niin hyvissä, että tuleva kämppä odottelee asukkaitaan tyhjänä reilun puolentoista kuukauden ajan. Mikä tarkoittaa, että kesäkuun alusta alkaen meillä on taas kaksi asuntoa huolehdittavanamme. Eikä siinä kaikki: italialaiseen tyyliin nykyisen kämpän irtisanomisaika on pitkä, 6 kk, joten tätä pidetään vielä heinäkuukin, ellei vuokraisäntä onnistu löytämään uusia asukkaita sitä ennen. Ja koska merimies tarvitsee katon päänsä päälle muun perheen poistuttuakin, alkaa uuden asunnon vuokrakausi heinäkuun alusta. Siis heinäkuussa olemme peräti kolmen asunnon loukussa! Noh, pieni hintahan tuo on siitä, että saadaan ihmiset ja tavarat siirtymään sujuvasti paikasta toiseen. Voidaan vaikka kuvitella olevamme varakkaampiakin asuntosijoittajia tyyliin: "mennäänkö viikonlopuksi ranta-asunnolle vai jäädäänkö tänne kaupungin vilinästä nauttimaan...?".

Yhtä kaikki, hyvin on asiat. Sen verran pitää vielä tarttua tilaisuuteen, että voisin valottaa tätä italialaista vuokra-asumista siltä osin, kun se on tullut tutuksi. Moni asiahan on meikäläiseltä jäänyt näkemättä, kun asunnot ovat järjestyneet ilman omaa vaivannäköä, mutta jotakin on kuitenkin tullut opittuakin.

Ensinnäkin juuri tuo pitkä irtisanomisaika. Jos Suomessa turvataan vuokranantajan tulot 12 kk:n minimisopimuksilla, täällä suositaan puolen vuoden irtisanomisaikaa. Neuvottelemalla sen saa kyllä lyhennettyä, eräilläkin kavereilla se on 3 kk ja toisilla 4, mutta pitkähkö aika silti.

Toisekseen, laki suojelee vuokralaista sen verran hyvin, että vuokranantajalla on täysi työ päästä hankalasta vuokralaisesta eroon. Sama systeemi toimii vissiin Ranskassa, ainakin näin jokunen vuosi sitten Hesarissa uutisoitiin: "Ranskan laki suojelee suomalaisnaisen Pariisin-asunnon valtaajaa". Täkäläisellä kaverillani oli vastaavanlaisia ongelmia Firenzen-asuntonsa kanssa. Ei ihme, että valikoivat vuokralaisensa aika tarkasti ja pyytävät jos jonkinlaista todistusta ja usein myös työsopimusta nähtäväkseen. Meidän (mahtava) vuokraisäntämme totesikin, että voi kun saisi jatkossakin Pohjois-Euroopasta kotoisin olevia asukkaita asuntoonsa, "niiden kanssa kun ei koskaan ole mitään ongelmia".

Mondo Convenienzasta irtoaisi esim. tämmöinen keittiö hintaan 1 195 €

Kolmanneksi, tyhjänä (vuoto) vuokrattavassa asunnossa ei välttämättä ole keittiötä, vaan sellainen pitää tuoda edellisestä asunnosta tai ostaa asuntoon itse. Ehkä tästä syystä johtuen keittiökokonaisuudet ovat täällä tosi edullisia. Ikean lisäksi esimerkiksi Mondo Convenienza tarjoaa ihan ookoo-näköisiä keittiöitä tonnin molemmin puolin, sisältäen kodinkoneet. Ei tarvi vuosikausia vanhojen kalusteiden kanssa kärvistellä, näillä hinnoilla. Jos keittiöasennukset ei kuitenkaan jostain syystä innosta, kannattaa katsella puolikalustettuja kämppiä (parzialmente arredato) tai kokonaan kalustettuja (arredato), niin ei ihan heti tarvi lähteä keittiökaupoille.

Kattellaan nyt kauanko tätä meidän vuokralaisuraa vielä jatkuu, tai siis se tiedetään että vuosi nyt ainakin tuosta em. minimisopimusajasta johtuen. Ehkä sitä sitten vois taas etsiä sitä omaakin. Mielenkiintoisia aikoja edessä kuitenkin, uutta on aina kiva suunnitella!

* Meitsi, X5 ja taskuparkki ei ole hyvä yhtälö... tällä hetkellä siis autohallipaikka keskustasta hakusessa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti