tiistai 25. helmikuuta 2014

Kaiken kansan kisoja

Putinin olympialaiset sitten päättyivät. Olivat jo toiset täällä seuraamamme, tosin jos mahdollista taisin katsoa näitä kisoja vieläkin vähemmän kuin edellisiä, Lontoon kesäkisoja. Itävallan lomaviikolla tuli kyllä seurattua niin luistelua, curlingia kuin hiihtolajejakin - ja koska siellä televisioitiin samoja lajeja kuin kotimaassa, ei tällä kertaa jääty ihan osattomiksi lätkäkarkeloistakaan. Italiassa taas ei paljon lätkää televisiosta näy, mutta ilmeisesti sen verran kuitenkin, että eräs lasten koulukaverin isä tiesi yhtenä päivänä kertoa, että "Suomihan on jääkiekossa maailman kärkeä"*. Italian opettajani puolestaan hehkutti maamme menestystä murtomaahiihdossa - ihmetellen seuraavassa lausesssa, miten kukaan jaksaa sellaista lajia. Olisittepa nähneet ilmeensä, kun kerroin, että Suomessa kaikki (no, melkein kaikki) joutuvat hiihtämään koulussa (ja perään pari hikistä muistoa omilta kouluajoiltani)...

Oli miten oli, näissä skaboissa Suomi peittosi Italian mitalitilastoissa, joten jatkossakin voi olla ihan ylpeä kotimaansa talvilajiosaamisesta, vaikka niitä täälläkin voisi mielestäni ihan samassa - ja jopa laajemmassa - mittakaavassa harrastaa. Hyvä Suomi!

Viime aikoina täkäläisten mielenkiinto on hajaantunut myös musiikkikisailun suuntaan. Legendaariset San Remon musiikkifestivaalit saatiin päätökseensä lauantaina, ja voittajaksi selviytyi aiemminkin korvamatoja meikäläiselle tarjoillut Arisa. Kauniilla, (mielestäni) ihanan italialaisella kappaleella Controvento eli vastatuuleen.


Tässä on myös Italian tämänvuotinen Euroviisuedustaja, ainakin näin on viime vuosina menetelty: San Remon viimevuotinen voittaja Marco Mengoni laulaa luikautti Euroviisuissa seitsemänneksi. Tosin Arisa on jo joutnut plagiointisyytteiden kohteeksi, joten saapa nähdä millaista draamaa kappaleen tiimoilta vielä koetaan.


San Remon kisoja on järjestetty samalla kaavalla jo vuodesta 1951 alkaen. Ensimmäiset festivaalit tosin pidettiin jo 1931, mutta poliittisten vaikeuksien vuoksi järjestäjien piti ottaa parinkymmenen vuoden aikalisä. San Remon kisat myös toimivat Euroviisujen esikuvana. Nykyimago on vähän väsähtänyt, ja esimerkiksi Hesarin mukaan "monet ohjelmanumerot herättivät pikemminkin myötähäpeää kuin ihastusta", mutta siitä huolimatta festivaalien anti tulee varmasti saamaan runsaasti soittoaikaa radiossa lähikuukausina. Ihan virkistävää, viimevuotiset kipaleet alkaakin olla jo aika kuluneita.

Kai näillä kisahulinoilla nyt sitten pärjäilee aina Euroviisuihin ja Brasilian futiskisoihin asti.

* Tosin samainen isä on aikoinaan seurustellut jonkun turkulaisen (ilmeisesti mallin/missin/kaunottaren) kanssa, joka myöhemmin avioitui jääkiekkoilijan kanssa, eli jonkin verran taustatietoa on saattanut olla ennestään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti