tiistai 27. tammikuuta 2015

Vääräleuat

Järkyttävien Charlie Hebdo-lehden tapahtumien jälkimainingeissa päätin viimein tutustua paikalliseen satiirilehteen Il Vernacoliereen. Tämä kuukausittain ilmestyvä livoronolainen aviisi on suosittu lähinnä Pohjois- ja Keski-Italiassa ja jättänyt jäljen perheemme näkömuistiin taannoisella lööpillään "Il Papa fa la pipì come noi" - paavi pissaa kuten me. Pilkkaa tehdään niin paavista, poliitikoista, mafiasta kuin muistakin ajankohtaisista aiheista; näkemäni numeron perusteella nimenomaan italialaisista, ei niinkään muista uskonnoista tai kansallisuuksista.

Päivän lehdet

Juttujen tulkinnan tekee haasteelliseksi niissä käytetty livornon murre (eipä silti, että ihan kaikki Il Tirrenossakaan meikäiselle avautuisi), mutta kuvat kertovat tässäkin tapauksessa enemmän kuin tuhat sanaa. Lehti on tunnettu pilkastaan pisalaisia kohtaan, sillä Pisa ja Livorno tuppaavat aika usein olemaan tukkanuottasilla. Ja oikeastaan, olen saanut huomata, pisalaiset herättävät muutenkin italialaisissa (=toscanalaisissa?) vähän samanlaisia intohimoja kuin turkulaiset suomalaisissa. Siis aika osuvaa muuttaa Italian Turusta Suomen Turkuun - samanlaisten itseään täynnä olevien, mielestään vähän muita parempien ja paremmannäköisten keskellä asutaan siis jatkossakin. (Paitsi etten ihan allekirjoita noita stereotypioita, kummankaan kaupungin osalta).

Il Vernacoliere taitaa muuten olla yksi niistä harvoista italialaisista medioista,
joka ei ole Berlusconin hallinnassa. Ja sehän näkyy :) Lehdessä ei muuten ole
myöskään yhtään maksettua mainosta, mikä on aika virkistävää nykypäivänä.

Pisan ja Livornon väliseen nahisteluun on hyvä selitys, ja se löytyy historiasta. Pisalaiset muodostivat aikoinaan - 1100-1400-luvulla yhden nyky-Italian alueen vahvimmista meritasavalloista yhdessä Amalfin, Genovan ja Venetsian kanssa. Näiden tasavaltojen vaakunat löytyvät yhä nykyisen Marina Militaren - italian merivoimien - lipusta ja mennyttä mainetta ja kunniaa pidetään yllä muun muassa vuosittaisen Regata delle Rebubbliche Marinare -kisan myötä. Pisa on myös selkeästi identiteetiltään toscanalainen, kun taas Livorno on kansojen, uskontojen ja muualta maasta tulleiden sulatusuuni. Toscanan herttua Ferninand Medici määräsi 1500-luvulla, että Livornoon pitäisi rakentaa uusi satama, kun Pisa oli hankala käskytettävä ja sen satama alkoi rämettyä. Pikkuruiseen kalastajakylään piti saada uusia asukkaita ja niitä haalittiin muun muassa Medicin lupauksella armahtaa kaikki vangit ja rikolliset, jos asettuisivat Livornoon. Kaupungin alkuperä on siten vähän arveluttavassa aineksessa, ja pisalaisethan ottavat tästä tietenkin kaiken irti. Vaikka nykypäivään on tultu pitkä matka, tiedostetaan nämä tapahtumat edelleen hyvin, ja ne näkyvät muun muassa kaupunkien seinäkirjoituksissa vähän siellä sun täällä.

Ei siis ole tosiaan helppoa kunta- ja alueuudistukset täälläkään päin maailmaa, kun tämmöisillä historioilla osasia yhteen sovitellaan. Viimeisimpien tietojeni mukaan (jotka ei toudellakaan taida olla kovin ajankohtaisia, sanoo hän joka kaiken tekemisen keskellä lopettanut myös lehtien luvun) Italian regionet - korkeimmat hallinnolliset alueet - ollaan vähentämässä nykyisistä kahdestakymmenestä kahteentoista vuoteen 2020 mennessä. Tällöin esimerkiksi Toscana sulautuisi yhteen Umbrian ja Viterbon kanssa ja saisi uudeksi nimekseen Regione Appenninica, Apenniinien alue.

Eikä tuossa alueuudistuksessa vielä mitään Livornon ja Pisan kannalta, kuulutaanhan nytkin molemmat Toscanaan. Kinkkisempi juttu onkin mahdollinen maakuntauudistus, jossa nykyiset 101 maakuntaa rukattaisiin uuteen uskoon. Esimerkiksi Toscanassa, jossa tällä hetkellä on 10 maakuntaa (Pisa ja Livorno muiden muassa), pitäisi jatkossa olla jotain kolmen ja viiden väliltä. Ja sekös paikallisia - Il Vernacoliere mukaan lukien - puhututtaa. Tosin tammikuun 2015 numeron pääaiheena näytti olevan mafia, josta siitäkin varmaan löytyy paljon sanottavaa. Yhtään juttua en tällä kertaa löytänyt Pisaan liittyen, mutta täytyy varmaan jo ihan sponsoroinninkin vuoksi (helmikuun numerossa on taatusti jotain Charlie Hebdoa symppaavaa) ostaa lehti vastakin, ehkä niitä vielä tulee eteen.

Ja vielä - en mäkään kyllä haluaisi mennä katsomaan kuuluisaa Livornon kaltevaa tornia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti