maanantai 19. tammikuuta 2015

Cucina povera

Olen jo aika moneen otteeseen maininnut, että italialainen keittiö perustuu muutamiin, rakkaudella valittuihin ja laadukkaisiin raaka-aineisiin: pihviä ei tarvitse kuorruttaa kastikkeella, kun se on hyvää ilmankin; pelkkä öljy riittää hyvin pastakastikkeeksi; leipää ei tarvitse voidella kun se on rapeaa ja tuoretta ja niin edelleen. Näillä mennään silloin, kun on varaa valita. Mutta…

Panzanella ja perunamuusi-jauhelihalaatikko. Tähteistä kaikki.

Menneiden – ja miksei nykyistenkin – taloudellisesti niukkojen vuosien aikana italialaiset mammat kehittyivät loistaviksi aterioiden tyhjästä nyhjääjiksi, eli kaivettiin kaapin pohjalta sitä, mitä sattui löytymään ja taiottiin siitä ateria. Ruuaksi kelpasivat niin kuivahtanut leipä kuin lähes mätänevät tomaatit, edellispäivän tähteet ja muut termin “laadukas” ulkopuolelle helposti tipahtavat ainekset. Muutama esimerkki*:
  • Pizza – tyypillinen täkäläinen versio sisältää VAIN tomaattia ja mozzarellaa, mutta päällehän voi heitellä mitä vaan sattuu kaapista löytymään
  • Minestrone-keitto – vihanneksia, pastaa ja EHKÄ jotain lihaa
  • Pasta aglio e olio – valkosipulia ja pastaa, ehkä persiljaa tai jotain muuta yrttiä, päälle tuoretta paremesania (jos on)
  • Pasta frittata – tähteeksi jäänyttä pastaa munakkaan sisällä 

Onhan näitä nähty myös muualla; pyttipannut, paellat ja paistettu riisi, mitä näitä nyt on, joten italialainen köyhä keittiö ei sinänsä ole mikään juttu. Mutta syy siihen, miksi kirjoitin tämän kaiken, löytyy toscanalaisesta cucina poveran herkusta nimeltä panzanella. Se on nykyisin trendikästä tarjottavaa myös ravintoloissa ja koostuu seuraavista aineksista:

Vaaditaan
  • kuivahtanutta leipää
  • pehmenneitä tomaatteja
  • (puna)sipulia
  • viinietikkaa
  • öljyä
  • suolaa ja pippuria 
Lisäksi, jos löytyy
  • kurkkua
  • yrttejä esim. basilikaa
  • tonnikalaa, persiljaa, keitettyjä munia, ks. yksi versio reseptistä täältä 

Ohje lyhyesti: pehmennä leipä vesi-viinietikkaseoksessa jonkin aikaa, purista ylimääräiset nesteet pois. Pilko mukaan muut ainekset, mausta, ja buon appetito!

Tätä muuten syötiin meillä tänäänkin. Toimii! Ja kukkaro kiittää!

(Ja näköjään meni reilut 2,5 vuotta kun päästiin resepteihin asti tässä blogissa. )

* Lisää listoja (ja reseptejä!) kertovat muun muassa amerikanitalialainen Vincent Scordo ja Toscanassa asuva Kyle Phillips

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti