Panzanella ja perunamuusi-jauhelihalaatikko. Tähteistä kaikki. |
Menneiden – ja miksei nykyistenkin – taloudellisesti niukkojen vuosien aikana italialaiset mammat kehittyivät loistaviksi aterioiden tyhjästä nyhjääjiksi, eli kaivettiin kaapin pohjalta sitä, mitä sattui löytymään ja taiottiin siitä ateria. Ruuaksi kelpasivat niin kuivahtanut leipä kuin lähes mätänevät tomaatit, edellispäivän tähteet ja muut termin “laadukas” ulkopuolelle helposti tipahtavat ainekset. Muutama esimerkki*:
- Pizza – tyypillinen täkäläinen versio sisältää VAIN tomaattia ja mozzarellaa, mutta päällehän voi heitellä mitä vaan sattuu kaapista löytymään
- Minestrone-keitto – vihanneksia, pastaa ja EHKÄ jotain lihaa
- Pasta aglio e olio – valkosipulia ja pastaa, ehkä persiljaa tai jotain muuta yrttiä, päälle tuoretta paremesania (jos on)
- Pasta frittata – tähteeksi jäänyttä pastaa munakkaan sisällä
Onhan näitä nähty myös muualla; pyttipannut, paellat ja paistettu riisi, mitä näitä nyt on, joten italialainen köyhä keittiö ei sinänsä ole mikään juttu. Mutta syy siihen, miksi kirjoitin tämän kaiken, löytyy toscanalaisesta cucina poveran herkusta nimeltä panzanella. Se on nykyisin trendikästä tarjottavaa myös ravintoloissa ja koostuu seuraavista aineksista:
Vaaditaan
- kuivahtanutta leipää
- pehmenneitä tomaatteja
- (puna)sipulia
- viinietikkaa
- öljyä
- suolaa ja pippuria
- kurkkua
- yrttejä esim. basilikaa
- tonnikalaa, persiljaa, keitettyjä munia, ks. yksi versio reseptistä täältä
Ohje lyhyesti: pehmennä leipä vesi-viinietikkaseoksessa jonkin aikaa, purista ylimääräiset nesteet pois. Pilko mukaan muut ainekset, mausta, ja buon appetito!
Tätä muuten syötiin meillä tänäänkin. Toimii! Ja kukkaro kiittää!
(Ja näköjään meni reilut 2,5 vuotta kun päästiin resepteihin asti tässä blogissa. )
* Lisää listoja (ja reseptejä!) kertovat muun muassa amerikanitalialainen Vincent Scordo ja Toscanassa asuva Kyle Phillips
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti